Παρερχομένου του πρώτου εξαμήνου, η εικόνα της οικονομίας ξεκαθαρίζει: Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και απειλές επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας, η οικονομία έχει υποστεί ανακοπή που εκδηλούται κυρίως στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων.

Το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η πραγματική επέκταση του εθνικού προϊόντος δεν θα υπερβεί εφέτος το 1,8%, εξ αιτίας της ασθενούς ανάκαμψης της συνολικής ζητήσεως στο εσωτερικό, της στασιμότητος των «μεγάλων έργων» και της εγκαταλείψεως των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Εν τούτοις, η βασική αιτία της οικονομικής στασιμότητος είναι έλλειψις παραγωγικών επενδύσεων τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Οι μεν πρώτες θυσιάσθησαν στον βωμό των εκλογικών παροχών της απερχομένης κυβερνήσεως, οι δε ιδιωτικές στην δυσλειτουργία του Τραπεζικού συστήματος.

Εφέτος συμπληρώθηκαν τέσσαρα χρόνια επιβολής των διαβοήτων «κάπιταλ κοντρόλς» (ελέγχων κινήσεως κεφαλαίων) υπό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), χωρίς ενδείξεις ουσιαστικής χαλαρώσεως των, παρ’ ότι απεδείχθησαν βλαπτικοί και περιττοί.

Θα μπορούσε η ΕΚΤ να έχει αποφύγει τους κεφαλαιακούς ελέγχους με ελαχίστη προσπάθεια αποθαρρύνσεως του κοινού από μαζικές αναλήψεις  Τραπεζικών καταθέσεων. Αρκούσε μία απλή δήλωση του διοικητού της Μάριο Ντράγκι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καταρρεύσεως των Τραπεζών μέσα στην Ευρωζώνη αλλά τον Ιούλιο του 2015 επεκράτησαν  τιμωρητικές και εκδικητικές απόψεις στην Φραγκφούρτη εναντίον της Ελλάδος.

Ήδη, οι καταθέσεις στις Τράπεζες επανέρχονται έστω και δυστακτικώς (+6,2% στα 111,6 δις.ευρώ τον περασμένο Μάϊο) και οι φόβοι των καταθετών διασκεδάζονται κατόπιν παρόδου ολοκλήρου τετραετίας. Οι έλεγχοι κεφαλαίων όμως διατηρούνται , αποθαρρύνοντας κάθε επενδυτή. Συνεπώς:

-Τι να κάνουν οι χαμηλώσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων , όταν η Ελλάς ουσιαστικώς είναι με το ένα πόδι (την ελευθερία κεφαλαίων) εκτός ευρωζώνης;

-Τι αξία έχουν οι παραινέσεις του κ. Γιαννάκη Στουρνάρα, τοποτηρητού της ΕΚΤ στην ΤτΕ , περί «έμφασης στις επενδύσεις» στην Ελλάδα, όταν η γραφειοκρατία και η δυστακτικότης  των διορισμένων διοικήσεων στις Τράπεζες τρομάζουν κάθε ξένο, επενδυτή, πλην των αγοραστών της «χρυσής βίζας»;

-Ποία σημασία έχει το γεγονός ότι Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι σε χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι οι Ιταλικές οι οποίες όμως χρηματοδοτούνται αφειδώς από την ΕΚΤ.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ μαντάμ Λαγκάρντ, που θ’ αντικαταστήσει τον Μάριο τον προσεχή Νοέμβριο,  θα χρειασθή να αντιμετωπίση το Ελληνικό πρόβλημα καταργώντας τα «κάπιταλ κοντρόλς» και επιτρέποντας στις Ελληνικές Τράπεζες να μετάσχουν στο νέο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» για την άντληση ρευστότητος που τόσον χρειάζεται η οικονομία μας.

Βέβαια, προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει αμέσως να εργασθή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και να παύσει ν’ ασχολείται με την «εκ νέου προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική» εις περίπτωσιν αδυνάμου αυτοδυναμίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο λάθος υπέπεσε ο πατέρας του  Κυριάκου το 1991 που μας οδήγησε σε μεγάλες περιπέτειες από την εκλογική κόπωση του κοσμάκη. 

Διαβάστε ακόμα