Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ Ερντογκάν απείλησε τον ηγέτη… ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ ότι θ΄ αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του εάν δεν απελευθερώσει αμέσως έξη Τούρκους πολίτες που συνέλαβε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ατζιμπίγια.

Ο Λίβυος στρατηγός όχι μόνο δεν επτοήθη αλλά οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος («δρομέα») πάνω από την Τρίπολη, που πολιορκούν εδώ και ένα μήνα.

Επιστρέψας στην ΄Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος από την Ιαπωνική Οζάκα, όπου μετέσχε στην σύνοδο των 20 «πλουσιωτέρων» χωρών της δύσεως (μεταξύ των οποίων κι’ η …Τουρκία με κατά κεφαλήν εισόδημα το μισό της Ελλάδος) τά ‘βαλε και με την πρώην σύμμαχο του Σαουδική Αραβία για την δολοφονία του Γιαμάλ Κασόγκι.

Ταυτοχρόνως η Τουρκική λίρα υπετιμήθη 2,1% στις 6,44 ανά δολλάριο και το πετρέλαιο ανετιμήθη 2% κατόπιν συμφωνίας με την Ρωσσία περικοπής της πετρελαιοπαραγωγής στην Σαουδική Αραβία.

Και σε δέκα ημέρες, ως εδήλωσε ο Ερντογκάν θα παραλάβει την πρώτη συστοιχία Ρωσσικών αντιαεροπορικών πυραύλων ΕΣ 400 ενώ στο ΝΑΤΟ άρχισε μία συζήτηση για την απομάκρυνση χώρας που δεν συμβιβάζεται με τις αποφάσεις του.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστος ο Τούρκος πρόεδρος πώς κατορθώνει και κάνει συνεχώς νέους εχθρούς χάνοντας τους φίλους του. Ο τελευταίος που του απέμεινε είναι ο Αμερικανός ομόλογος Ντόναλντ Τράμπ αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι θ’ αποφύγει η Τουρκία τελικώς τις κυρώσεις που απεργάζεται το Πεντάγωνο και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ για σωρεία Τουρκικών παρασπονδιών.

-Και εμείς τι κάνουμε; Ομφαλοσκοπούμε και εκλογομαγειρεύουμε.

Αντί να μεταβούμε στην … «δυτική Λιβύη» και να βοηθήσουμε «τον ηγεμόνα», τον θεωρούμε «τυχαίο, αστείο άνθρωπο» που θάλεγεν ο Καβάφης (*).

Αντί να λύσουμε τώρα το πρόβλημα της χαράξεως της Αυτονόμου Οικονομικής Ζώνης με την βορειοαφρικανική χώρα, με την οποία συνορεύουμε θαλασσίως, διαβάζομε περίεργα άρθρα που συνιστούν να «διαπραγματευθούμε με την Τουρκία για ν’ αποφύγουμε θερμό επεισόδιο».

Εν τούτοις, οι περισσότεροι Τούρκοι ανησυχούν με την χειροτέρευση της οικονομίας των, την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την ανερχομένη ανεργία. Θεωρούν δε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως Ιμμάμογλου «Ελληνα», ως καταγόμενο από την Τραπεζούντα.

-Λέτε, λοιπόν, ο Χαλίφης να μας επιτεθεί;

 

(*) βλ.σχ. Καβαφικό ποίημα «Ηγεμών εκ δυτικής Λιβύης».

Διαβάστε ακόμα