Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ΜΠΡΕΞΙΤ (την αποχώρηση της Βρεταννίας από την Ευρωπαϊκή …Διαίρεση) καρκινοβατούν επί τριετία, η επταμελής Ελβετική κυβέρνηση (συνασπισμού) δεν δίστασε να άρει την διαπραγμάτευση των Ελβετικών μετοχών στα 

χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Λονδίνου, Φραγκφούρτης, Παρισίων), μη ενδίδουσα στον Ευρωπαϊκό εκβιασμό ν’ αποδεχθή την πρώτη Ιουλίου εμπορική συμφωνία που θα επεξέτεινε αυτομάτως τους δεσμευτικούς νόμους της Κομμισσιόν στην ανεξάρτητο Ελβετική Ομοσπονδία. Αληθώς, μία γενναία απόφαση της μικράς Αλπινικής χώρας με την αρχαιότερη δημοκρατία στην Ευρώπη (ΣΣ:πλην του Αγίου ΄Ορους).Μετοχές όπως της Νεστλέ, της Τραπέζης UBS και των φαρμακευτικών ΡΟΣ και ΝΟΒΑΡΤΙΣ δεν θα μπορούν να διαπραγματεύονται στην Ευρώπη ,αν και συνιστούν το 1/5 του δείκτου ΓιουροστόκΧΧ.

Βεβαίως ,οι Ελβετικές μετοχές θα συνεχίσουν να αγοράζονται και να πωλούνται στην Γώλλ Στρήτ με δολλάρια και στα χρηματιστήρια της Ζυρίχης , Βέρνης και Γενεύης ,σε Ελβετικά φράγκα.

Ουδείς κίνδυνος για τους επενδυτάς από την σύγκρουση των Ελβετών με τους Ευρωπαίους ολιγάρχες που ακόμη δεν έχουν «πρόεδρο» (ΣΣ:κάτι λέγεται για τον Φράνς Τίμμερμανς  ενώ ο Μάνφερντ Βέμπερ… «καπούτ» ως έλεγαν οι σαλταδόροι επί Γερμανικής κατοχής).

Εν τούτοις , οι γνώστες των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν αδιαφορούν. Εν πρώτοις  ποία θα είναι η αξία εφ’ εξής στων Ελβετικών μετοχών;Η τιμή πάντοτε εξαρτάται από τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης.

  • Θα παύσουν να ζητούνται διεθνώς τα Ελβετικά «μπλού-τσίπ»; Μάλλον όχι.’ Εχουν εσωτερική αξία.
  • Θα υποτιμηθή το Ελβετικό φράγκο; Μάλλον το αντίθετο όταν περισσότερα «γιούρο» θα χρειάζονται για «σουϊς φράνκ» στις Ευρωπαϊκές αγορές συναλλάγματος.
  • Θα παύσουν οι Ελβετικές μετοχές να διαπραγματεύονται στο Λονδίνο; Προσωρινώς ναι αλλά την 13η Οκτωβρίου ,όταν κατά πάσαν πιθανότητα ο Μπόρις Τζόνσον βγάλει την Βρεταννία από την ολιγαρχική Ευρώπη , οι συναλλαγές των Ελβετικών «χαρτιών» θ’ αποκατασταθούν στο Σίτυ.

Οι Έλβετοί μας έδωσαν ένα μάθημα, πώς αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι ολιγάρχες και χαιρόμαστε πού ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης το ενστερνίστηκε μιλώντας προς τους ΄Ελληνες αγρότες στην Ορεστιάδα.

Διαβάστε ακόμα