Τον Πολωνό πρόεδρο Αντρζέη Ντούντα υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός ομόλογος του Ντόναλντ Τραμπ, για να συμφωνήσουν επί της αυξημένης παρουσίας Αμερικανικών στρατευμάτων επί Πολωνικού 

εδάφους, με σκοπόν την αποθάρρυνση της Ρωσσικής επιθετικότητος. Προ ολίγων εβδομάδων κι ο Ελβετός πρόεδρος Μάουρερ έγινε δεκτός από τον Αμερικανό, για πρώτη φορά μεταπολεμικώς. Οι Ελβετικές μετοχές πρόκειται να χάσουν πρόσβαση στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εάν η Ελβετική Ομοσπονδία δεν ενδώσει στις απαιτήσεις της Κομμισσιόν, να υπογράψει νέα εμπορική συμφωνία με την οποία, μεταξύ άλλων, θ’ ανοίξει την χώρα στην αγορά των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών.

Οι Ρωσσικές παραβιάσεις της συνθήκης για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς αναγκάζουν την Αμερική ν’ αναλάβει μέτρα ανασχέσεως και ως αυτά θεωρούνται η ανάπτυξη χερσαίων πυρηνικών δυνάμεων κοντά  στα Ρωσσικά σύνορα.

Οι εκβιασμοί της Κομμισσιόν εις βάρος της περίκλειστης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Ελβετικής ομοσπονδίας, αναγκάζει την κυβέρνηση της Βέρνης ν’ αναζητήσει διμερείς συμφωνίες με την Αμερική και την εν αποδρομή Βρεταννία.

Η στρατιωτική διείσδυση της Ρωσσίας στην Αφρική και στην Τουρκία, η Κινεζική στην νοτιανατολική Ευρώπη (Ιταλία , Ελλάδα) και αντιστοίχως η Αμερικανική και Γαλλική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, αναδύουν άρωμα Γεωπολιτικής αντιπαραθέσεως του περασμένου, 20ου αιώνος.

Κατά την Γερμανική γεωπολιτική αντίληψη του Κάρλ Χάουσχοφερ (1869-1946) η διαίρεση του πλανήτου κατά τις ανάγκες του «ζωτικού χώρου» (Lebensraum) των μεγάλων δυνάμεων, δημιουργεί τέσσαρες καθέτους άξονες στον παγκόσμιο χάρτη: την Ευρωπαϊκή ζώνη ,υπό την ηγεσία της Γερμανίας, την Ρωσσική με προσβάσεις από του Βορείου Αρκτικού έως του Ειρηνικού ωκεανού, την Άπω Ανατολική ζώνη όπου την Ιαπωνία έχει αντικαταστήσει η Κίνα και την Αμερικανική ήπειρο όπου η ηγέτις δύναμη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με εξάπλωση των Αμερικανικών ενδιαφερόντων ανά την υφήλειο

Ούτως επανερχόμεθα στις «σφαίρες επιρροής», την δυσάρεστη εμπειρία των οποίων υπέστησαν μικρές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάς μεταπολεμικώς, με τον ανταρτοπόλεμο που προκάλεσε η Ρωσσική διείσδυση στα Βαλκάνια.