Ανεξαρτήτως πώς θα εξελιχθή η διαμάχη Αμερικής-Τουρκίας για την παραγγελία 100 ΕΦ 35 από την Λόκχην-Μάρτιν , συζήτησις άρχισε στην ηγεσία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, εάν και κατά πόσον είναι σκόπιμη η προμήθεια ενός ή δύο σμηνών του «αοράτου» μαχητικού, δια την άμυνα της χώρας μας.

Η εμπλοκή της Τουρκικής παραγγελίας με την αγορά συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων ΕΣ 400 από την Ρωσσία κλιμακούται. Εχθές απεκαλύφθη ,από το Αμερικανικόν Πεντάγωνον, ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι «πρόσθετοι Τούρκοι πιλότοι κι τεχνικοί συντηρήσεως για εκπαίδευση επάνω σε ΕΦ 35 , στην Αμερικανική βάση Λιούκ της Αριζόνα , εφ’ όσον ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ Ερντογκάν εμμένει στην συμφωνία με τους Ρώσσους.

Πρόκειται περί οξύνσεως της διαμάχης και πρώτο βήμα των Αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας ενώ αναμένονται κι’ άλλες σοβαρότερες εις εποχάς δυστοπίας της Τουρκικής οικονομίας  καθώς επιδεινούνται οι σχέσεις της μετά των ΗΠΑ  με επίκεντρο την Συρία , Ιράν και φυλακίσεις Αμερικανών προξενικών υπαλλήλων.

Εν τούτοις , εντείνονται και οι προβληματισμοί της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας τόσο από την ενδεχομένη απόκτηση των ΕΦ 35  και του Ρωσσικού αντιπυραυλικού συστήματος όσον και από την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ.

Αμφότερα  τα νέα οπλικά συστήματα  είναι πανάκριβα και αμφίβολον εάν μπορεί να τα προμηθευθή όχι η Ελλάς αλλά η Τουρκία της οποίας η πιστοληπτική αξιοπιστία συναγωνίζεται την πενιχρά ιδική μας.

Επίσης και τα δύο είναι «επιθετικά» όπλα όσο και εάν εξωραΐζονται ως «αμυντικά». Δεν υπάρχει «όπλον» αμυντικό πλην της αρχαίας ασπίδος - όλα είναι για να απειλήσουν την παράδοση του εχθρού ή να τον  φονεύσουν. Το ερώτημα συνεπώς είναι αν η Ελλάς χρειάζεται κι’ άλλα επιθετικά όπλα αφού όταν τα είχε δεν τα χρησιμοποίησε , όπως τα «Φάντομς» πάνω από την Κύπρο το 1974 και τους αντιαεροπορικούς Σοβιετικούς ΕΣ 300 που σαπίζουν στις αποθήκες της Κρήτης.

Η πρώτη συνεπώς απάντηση είναι ότι η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος δεν πρόκειται να «επιτεθεί» ποτέ κατά της Τουρκίας. Ο μόνος που το  ισχυρίσθη προληπτικώς  είναι ο σπουδαίος Παναγιώτης Κονδύλης που ούτε καθηγητής  στην …Μπερμπάντιο σχολή  δεν έγινε. Πάντες οι άλλοι θεωρούν οιαδήποτε προληπτική ενέργεια της Ελλάδος κατά της Τουρκίας ως «αδιανόητη» .

΄Αρα πέραν των οικονομικών δυσκολιών του εγχειρήματος ,  η τυχόν αγορά των ΕΦ 35 είναι «πεταγμένα λεφτά από το παράθυρο». Η απόκτηση των δεν πρόκειται να βελτιώσει την αμυντική προάσπιση της χώρας μας αφού δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Μία εναλλακτική δυνατότης θα ήταν η μακροπρόθεσμη αμοιβαία συμφωνία με την Αμερική με την αναβάθμιση της βάσεως στην Σούδα , για την οποία ο ΄Ελλην ΥΠΕΘΑ , ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ,συναντήσας τον αρμόδιο Αμερικανό υφυπουργό Πάτρικ Σάναχαν στην Ουάσιγκτον, δεν ηθέλησε να δεσμευθή , εν’ όψει… εκλογών στην Ελλάδα .

Θα μπορούσε όμως να  έχει συμφωνήσει όπως έγινε και με την αμφιλεγομένη συμφωνία των Πρεσπών ή μήπως δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Αμφότερα πρέπει να επανεξετάσει η προσεχής κυβέρνηση της «Νέα Δημοκρατίας».