Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες πτωτικής πορείας, η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) κατέγραψε άνοδο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Απριλίου και 5 Μαΐου ανήλθε στα €60,83/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,18% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €90,04/MWh και στα €4,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 2 Μαΐου, φτάνοντας τα €77,01/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το γεγονός ότι συνέπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα τόσο οι αργίες του Πάσχα όσο και η Πρωτομαγιά οδήγησε τη ζήτηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 800 GWh. Επιπλέον, η ηλεκτροπαραγωγή από σταθμούς ΑΠΕ αυξήθηκε, σε σύγκριση με την εβδομάδα 17 (22/4-28/4), φτάνοντας τις 204 GWh, ξεπερνώντας τόσο τη λιγνιτική παραγωγή όσο και την παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Παρόλα αυτά, η μέση ΟΤΣ κινήθηκε ανοδικά την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης της αύξησης του κόστους των ρύπων στο μεταβλητό κόστος των θερμικών μονάδων που συνέβη με την αλλαγή του μήνα.