Με τον κόσμο να εισέρχεται στην περίοδο των εαρινών εκλογών, από την Ταϊλάνδη έως το Ισραήλ (στις 9 Απριλίου) και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου που επιφυλάσσουν εκπλήξεις όχι μόνον στην ταλαιπωρημένη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή… Διαίρεση, αλλά το εκλογικό διακύβευμα παίζεται για τον Τούρκο πρόεδρο

Ταγήπ Ερντογκάν. Στην Τουρκία, έχουν δημοτικές εκλογές και ο μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητος ηγέτης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει τις δημαρχίες στις τρεις κυριότερες πόλεις της χώρας, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το κυβερνόν κόμμα ΑΚ του Ερντογκάν υστερεί και κινδυνεύει να χάσει την πολιτική κυριαρχία από τους αντιπάλους υποψηφίους, Σελβάν Χασάογλου, Φιράτ Κιζώκ και Ταϋλάν Μπιλτζίκ στις τρείς σημαντικότερες δημαιρεσίες της χώρας.

Το αίτιον της δυσφορίας του εκλογικού σώματος δεν είναι άλλο από την οικονομική δυσπραγία, την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, εξαιτίας της υποτίμησης της Τουρκικής λίρας.

Ο αφανής αντίπαλος του Ερντογκάν δεν είναι άλλος παρά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ, οποίος είχε τιμωρήσει την Τουρκική αποστασία από την δύση και τον αιφνίδιο «έρωτα» του Ερντογκάν με τη Ρωσσία, διά σοβαρών οικονομικών κυρώσεων, κυρίως με εντολή αποσύρσεως των Αμερικανικών κεφαλαίων από την γείτονα χώρα –προς το παρόν.

Συγχρόνως, η Αμερικανική υποστήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, με την ενθάρρυνση να προσαρτήσει τα υψίπεδα του Γκολάν που ανήκαν μέχρις του 1967 στην Συρία, θέτει στον Ερντογκάν ένα δίλημμα: Εάν αντιδράσει ζωηρώς στην προσάρτηση, κινδυνεύει από πρόσθετες Αμερικανικές κυρώσεις ενώ αν «καταπιεί» την προσάρτηση θα χάσει το φωτοστέφανο προστάτη του Ισλάμ δια δευτέρα φοράν απ’ το Ισραήλ.

Επιπροσθέτως, θα κατηγορηθή ως φίλα προσκείμενος στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, γενόμενος ενδοτικός σ’ ένα γεωπολιτικό παίγνιο με επίκεντρο το Γκολάν, στο οποίο ανεκαλύφθησαν προσφάτως μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η ιστορία ειρωνεύεται τους εξουσιαστές.

Διαβάστε ακόμα