Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του τη σημαντική πετρελαϊκή πηγή El Feel στα νοτιοδυτικά της χώρας. Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο μηχανικό που εργάζεται στο El Feel και ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του η παραγωγή παρέμεινε ανεπηρέαστη 

 

και εξακολουθεί να ανέρχεται στα συνήθη επίπεδα των 75.000 βαρελιών ημερησίως. Παράλληλα, ο μηχανικός διέψευσε ισχυρισμούς των τοπικών μέσων ενημέρωσης που μεταδίδουν ότι σημειώθηκαν μάχες στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων της πετρελαιοπηγής.

Η Κρατική Επιχείρηση Πετρελαίου (National Oil Corp - NOC) της χώρας, η οποία διαχειρίζεται την πετρελαιοπηγή μέσω κοινοπραξίας με την ιταλική Eni, «εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις κοντά στο πετρελαϊκό πεδίο El Feel και παρακολουθεί στενά την κατάσταση ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού της», ανέφερε εκπρόσωπος της NOC.

Δυνάμεις που ακολουθούν τον στρατάρχη Χαφτάρ διεξάγουν επιχειρήσεις στο λιβυκό νότο εδώ και περίπου ένα μήνα. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ δημοσίευσε βίντεο που φέρεται να δείχνει οχήματά του να εισέρχονται στο El Feel, με το Reuters, ωστόσο, να επισημαίνει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα του υλικού.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Ahmed Mismari, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του επέτρεψαν σε αεροσκάφη πετρελαϊκών εταιρειών με προορισμό την πετρελαιοπηγή El Feel και τη γειτονική της El Sharara να αρχίσουν εκ νέου τις πτήσεις τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είχει επιβάλει απαγόρευση κάθε πτήσης χωρίς την άδειά του, ενώ πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις κοντά στο El Feel μετά την άφιξη ενός αεροσκάφους που μετέφερε στην περιοχή αντίπαλο αξιωματούχο από την Τρίπολη, έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης. Ο Χαφτάρ υποστηρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση που έχει ως έδρα τα ανατολικά της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του την πετρελαιοπηγή El Sharara, επίσης στο λιβυκό νότο, συνεργαζόμενος με τους πολιτοφύλακες που την είχαν καταλάβει το Δεκέμβριο προκειμένου να πιέσουν τη διοίκηση της χώρας να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

Η NOC δεν έθεσε εκ νέου σε λειτουργία την El Sharara, ζητώντας εγγυήσεις για τους εργαζομένους της. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απέστειλε οδικώς ομάδα επιθεωρητών προκειμένου να αξιολογήσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ωστόσο τα συμπεράσματά της δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Η El Sharara παρήγαγε περίπου 315.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι να τεθεί εκτός παραγωγής.