Στην κλίμακα της «κωλοτούμπας» του σ. Α. Τσίπρα, η αυτοδιάψευση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων παίρνει… βραβείο Νόμπελ! Σύμφωνα με έρευνα των Γερμανών ιστορικών Karl Heinz Roth και Hartmunt Ruebner (*) που εξέδωσε στα Ελληνικά η «Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας (κι’ όχι κάποιο από τα χλιδάτα «ιδρύματα» των Αθηνών) 

το οφειλόμενο στην Ελλάδα ποσό επανορθώσεων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ανέρχεται σε 189,8 δις. ευρώ και 4,3 δις. Ε απ’ το ανεξόφλητο «κατοχικό δάνειο» που έλαβε η Χιτλερική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος, το 1942.

Απ’ τον υπολογισμό αφαιρέθησαν  703 εκατομ. ευρώ  Γερμανικές προκαταβολές αποζημιώσεων προς την Ελλάδα μέχρι τούδε , που αποτελούν αναγνώριση απαιτήσεως.

Η έκταση των προερχομένων από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο Ελληνικών αξιώσεων κατά της Γερμανίας (εκ του πρώτου ακόμη εκκρεμούν απαράγραπτες) αντιπροσωπεύουν τις καταστροφές που προξένησαν οι Γερμανικές αρχές στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια των τριάμισυ ετών Κατοχής και τις ανθρώπινες απώλειες. Δεν περιλαμβάνουν όμως την πληθωριστική αύξηση των, παρ’ ό,τι μέχρι τούδε πληρώθη μόλις το 0,5% της «καθαρής αξίας» των Ελληνικών αξιώσεων έναντι πολύ υψηλοτέρου ποσοστού των άλλων κρατών (Πολωνία , Τσεχία, Σοβ.΄Ενωση κλπ).

Στα τεκμήρια της οφειλής που συγκέντρωσαν οι συγγραφείς περιλαμβάνονται 615 ντοκουμέντα από γνωστές αποτιμήσεις καταστροφών στην χώρα μας μέχρις περιπτώσεων αμοιβαιότητος με έτερα περιστατικά πολεμικών επανορθώσεων.

Οι Γερμανοί συγγραφείς προτείνουν την τμηματική καταβολή των 189,9 δις. ευρώ που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα στα επόμενα 15-20 χρόνια, μέσω της εκ νέου επιβολής φόρου περιουσίας «στους κερδισμένους από την αύξηση του κεφαλαιακού αποθέματος εκείνης της εποχής», πράγμα που όμως θα συναντήσει μεγάλη αντίδραση στην Γερμανική βουλή.

Εν τούτοις , όταν η Γερμανία απαιτεί την εξόφληση μετά τόκων των δανείων που παρέσχε στις Γερμανικές Τράπεζες , γιά την πιστωτική «διάσωση» της Ελλάδος το 2010  -περίπου όσων και οι κατοχικές οφειλές της- κρίνεται δίκαιος ένας συμψηφισμός χωρίς  «πρωτογενή  πλεονάσματα» στον Ελληνικό προϋπολογισμό και με διάθεση του 3,5% του  Ελληνικού ΑΕΠ υπέρ παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να φθάσουν τα 15 δις. ευρώ ετησίως, προς καταπολέμησι της ανεργίας στην χώρα μας. Αυτό θα πρότεινε ο Τζών Μέϋναρντ Κέϋνς, εάν ζούσε σήμερα.

Τον Απρίλιο 2014, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σ. Αλέξης Τσίπρας  δήλωσε στην  εφημερίδα ΑΥΓΗ, ότι μετά την εκλογική νίκη της αριστερής συμμαχίας θα έθετε αίτημα «εκπλήρωσης των επανορθώσεων στη Γερμανική κυβέρνηση». Δεν επαληθεύθη.

Κώστας Κόλμερ

(*) Η ΟΦΕΙΛΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ- Υποθήκες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Βερολίνο 2017. Εκδόσεις:«Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», σελίδες 383, 15 ευρώ.