Με εστία την Αλβανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αποκορυφώνεται το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας που επιδιώκει να ενωθούν με τη σημερινή Αλβανία όλοι οι Αλβανοί που ζουν σε τέσσερα γειτονικά κράτη : Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Σερβία και Μαυροβούνιο. Ακόμη και -υποτίθεται- στην Ελλάδα.

Το φθινόπωρο του 2012 ο τότε πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλή Μπερίσα όρισε επί λέξει την Μεγάλη Αλβανία «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Μια ακόμη ωρολογιακή βόμβα στα Βαλκάνια. Ο Τούρκος Μεγάλος Αδελφός είναι εκεί έτοιμος να προστατεύσει και, φυσικά, να διαχειρισθεί τον ενιαίο αυτόν χώρο του Ισλάμ. Εξ άλλου τον ενοποίησαν ήδη τουρκικές εταιρείες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Από το 2011 ένας διεθνής αυτοκινητόδρομος ενώνει με την Αδριατική - και μεταξύ τους- τις αλβανικές πρωτεύουσες Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου και Τίρανα της Αλβανίας, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε νέος αυτοκινητόδρομος 55 χλμ., που ενώνει τις πρωτεύουσες Πρίστινα και Σκόπια στα οποία η παρουσία των Αλβανών είναι αποφασιστική. Έτσι οι δύο οδικοί άξονες ενώνουν τους Αλβανούς των τριών ομόρων κρατών, που επιχειρούν να ενωθούν σε μία Μεγάλη Αλβανία. Ο Ερντογάν είναι εκεί. Η πρώτη σύνοδος κορυφής των δύο Αλβανών Πρωθυπουργών γι’ αυτόν τον σκοπό συνήλθε την 11η Ιανουαρίου 2014 στην Πρίζρεν – Πριζρένη- του Κοσσυφοπεδίου που θεωρείται το λίκνο της Μεγάλης Αλβανίας, διότι εκεί ο Αλβανικός Σύνδεσμος είχε προκηρύξει πρώτη φορά την ίδρυση του ενιαίου αλβανικού έθνους το 1878. Στην σύνοδο προσήλθεο Μεγάλος Αδελφός με την ευλαβή σύζυγό του και πλειάδα υπουργών του. Τον υποδέχτηκαν με βαθύ σεβασμό από κοινού οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι. Ενώπιόν τους ο Ταγίπ Ερντογάν διεκήρυξε : « Το Κόσσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσσοβο».

Την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας ‘Εντι Ράμα και του Κοσσυφοπεδίου Μουσταφά Ίσα συναντήθηκαν πάλι με σύνθημα : « Μια χώρα, ένα έθνος, ένα όνειρο». Υπέγραψαν ένδεκα συμφωνίες και μνημόνια διμερούς συνεργασίας που αφορούν την από κοινού χρήση των εξοπλισμών, την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, το εμπόριο κ.α. Ανακοίνωσαν και την έναρξη κοινής διπλωματικής εκπροσώπησης των δύο αλβανικών χωρών με την ίδρυση του πρώτου κοινού προξενείου τους στο Μιλάνο της Ιταλίας. Αυθημερόν η Μόσχα αντέδρασε, αλλά συνεχίσθηκαν οι συναντήσεις των δύο Αλβανών Πρωθυπουργών. Ήδη ο Έντι Ράμα περιέλαβε στην κυβέρνηση της Αλβανίας τρεις Κοσσοβάρους υφυπουργούς και στις 27 Νοεμβρίου οι κυβερνήσεις Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου συνήλθαν σε κοινή σύνοδο στην Κορυτσά. Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος – Αλβανίας πραγματοποίησαν πολυήμερη συνάντηση.

Το οξύμωρο είναι ότι οι ηγέτες της Αλβανίας εκφράζουν απροκάλυπτη έχθρα κατά της Ελλάδος όπου, όμως, βρήκαν καταφύγιο και ψωμί μυριάδες Αλβανοί, οι οποίοι ενσωματώνονται πρόθυμα στον Ελληνισμό και ενίσχυσαν αποφασιστικά τη χώρα τους. Το 2011 κατεγράφησαν στην Ελλάδα 480.804 Αλβανοί μετανάστες ενώ το 2015 ο συνολικός πληθυσμός της Αλβανίας ανέρχονταν σε 2.893.000 άτομα. Έως το 2007 έστειλαν στην Αλβανία 500 εκατομμύρια ευρώ που αντιπροσώπευαν το 9% του ΑΕΠ της χώρας τους. Παρά την κρίση και κάποιον επαναπατρισμό παραμένουν σταθερά η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα μεταναστών στην Ελλάδα έως και το 2017. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι Αλβανοί μαθητές στα ελληνικά σχολεία αποτελούν το 71,5 % του συνόλου των αλλοδαπών μαθητών. 100.000 Αλβανοί μετανάστες έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 20.000 το Πανεπιστήμιο.

Εντωμεταξύ, η Ελλάδα παραμένει στην Αλβανία ο υπ’ αριθμόν 1 ξένος επενδυτής. Μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος έχει επενδύσει εκεί 1,27 δις. ευρώ. Ωστόσο, ο Έντι Ράμα εξαπολύει συστηματικά διωγμούς σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και προκαλεί την Αθήνα. Ενδεικτικά τα πρόσφατα επεισόδια.

 

* Ο Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Ιστορικός.