Η Ευρώπη θα ανήκει στους χαμένους εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, ακόμη κι αν επωφεληθούν ορισμένες επιχειρήσεις της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του δείχνουν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει ο ένας στα προϊόντα της χώρας του άλλου εάν δεν αποφέρουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις στην διάρκεια των 90 ημερών εκεχειρίας που συμφώνησαν.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ενδέχεται να αυξηθούν οι εξαγωγές της Ευρώπης προς την Κίνα εάν αυτή στραφεί εναντίον των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως οι βιομηχανίες και οι καταναλωτές της Κίνας αποτελούν σήμερα καίριο στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας. «Προεξοφλούμε πως ο εμπορικός πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές συναλλαγές της Ευρώπης, καθώς θα μειώσει τη ζήτηση και θα προκαλέσει ρωγμές στην αλυσίδα της προσφοράς και το μόνο θετικό θα είναι μια ενδεχόμενη αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα», τόνισε ο Χου Πιλ, οικονομολόγος της Goldman με ειδίκευση σε ευρωπαϊκά θέματα. Ο ίδιος προειδοποιεί, άλλωστε, πως ακόμη και αυτή η αύξηση των εξαγωγών μπορεί να εξουδετερώσει πλήρως αν η Κίνα διοχετεύσει στην Ευρώπη τα προϊόντα της και πλήξει τους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως συνέβη τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Κομισιόν.

ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο βασικότερες αγορές που απορροφούν τα προϊόντα της Ε.Ε. πέραν των ίδιων των χωρών – μελών της. Ήδη φέτος έχουν πληγεί από τη μειωμένη ζήτηση οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η Volkswagen και η BMW.

Σε πρόσφατη έρευνα οι βιομηχανίες του μεταποιητικού τομέα της Κίνας αναφέρουν μείωση πωλήσεων. Όπως επισημαίνει η Goldman, η έκθεση των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στην Κίνα και στις ΗΠΑ ανέρχεται περίπου στο 1% με 2 % της παραγωγής τους. Ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος του επενδυτικού βραχίονα της UBS Global Wealth Management, λέει πως όσο εντείνεται η αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις θα είναι απρόθυμες να επενδύσουν και να επεκταθούν. Εξάλλου , σημαντική μερίδα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχει μονάδες παραγωγής στην Κίνα που απευθύνονται στην πελατεία της από τις ΗΠΑ. Έτσι πλήττονται από τους δασμούς του Τραμπ, όπως έχει διαπιστώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων στην Κίνα.

«Απεχθάνονται την αβεβαιότητα», επισημαίνει ο Κάρλο ντ’ Αντρέα, αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων, και τονίζει πως «είναι μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι τους». Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εξάγουν παραπλήσια είδη στην Κίνα, ιατρικές συσκευές και κλειστά κυκλώματα, για παράδειγμα. Αν οι δασμοί μείνουν όπως είναι, οι ευρωπαϊκές μεταποιητικές βιομηχανίες και ιδιαιτέρως οι γερμανικές και οι βρετανικές θα επωφεληθούν γιατί θα είναι ακριβότερα τα αμερικανικά προϊόντα. Θα πληγούν, αντιθέτως, από μια κατάπαυση πυρός, καθώς η Κίνα μάλλον θα υποσχεθεί να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

H Siemens Healthineers θα εξακολουθήσει να παράγει στην Κίνα παρά την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τον Λέον Λέι, εμπειρογνώμονα για θέματα αγοράς στη συμβουλευτική China Med Device της Βοστώνης, θα επωφεληθούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες παρασκευής σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. Οι ιατρικές συσκευές «είναι σαν την αεροδιαστημική βιομηχανία» τονίζει και εξηγεί : «Αν αποτύχει η Boeing, τότε προχωράει η Airbus». Οι Ευρωπαϊκοί πολιτικοί μπορεί να βρουν τελικά τον τρόπο να πιέσουν την Κίνα προκειμένου να ανακαλέσει τους περιορισμούς στην πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, να διακόψει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τη στήριξη των κρατικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Γκούντραμ Γολφ, διευθυντή του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel, «ίσως είναι ευκαιρία για την Ευρώπη να συνάψει συμφωνία για ορισμένα από αυτά τα θέματα για λογαριασμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.