Σε νέα χαμηλά εξαμήνου κατακρημνίστηκαν οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία, καθώς ο θερμότερος του κανονικού, χειμώνας και το ράλι προθεσμιακών αγορών από κινέζους εισαγωγείς, το καλοκαίρι που πέρασε, συμπίεσαν δραστικά τη ζήτηση. Η ζήτηση για θέρμανση αυξάνει, υπό κανονικές συνθήκες, τις τιμές του, υψηλής ψύξης, καυσίμου κατά τους χειμερινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο

με τις τιμές του LNG να εκτοξεύονται, πέρυσι, χάρη στις αυξημένες αγορές από την Κίνα της οποίας η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τον άνθρακα με το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής της.

Όπως υποστηρίζουν, όμως, οι αναλυτές, η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου που παραμένουν αδιάθετες, καθιστά πιο δυσχερή την εξεύρεση αγοραστών. Η τιμή σποτ για το ασιατικό LNG είναι διαμορφωμένη στα περίπου 8,625 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU), δηλαδή, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τα μέσα του προηγούμενου Μάη, σύμφωνα με την εταιρεία αποτιμήσεων, Platts.

Η άκαιρη εξασθένηση των τιμών κατέλαβε εξ απήνης μεγάλο μέρος της αγοράς.  Το καλοκαίρι οι εισαγωγείς στην Ασία και την Ευρώπη επιδίδονταν σε μαζικές αγορές, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα χαμηλά αποθέματα ου προκάλεσε ο βαρύς χειμώνας.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές στα περίπου 12 δολάρια ανά mBTU, δηλαδή, υψηλότερα από το επίπεδό διαμόρφωσής του, τον Δεκέμβριο του 2017, κάτι που πυροδότησε, με τη σειρά του, ανησυχίες ότι η αγορά θα κατέγραφε ισχυρή άνοδο το φετινό χειμώνα. Οι θερμότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες στην νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, συμπίεσαν δραστικά τη ζήτηση για θέρμανση.

Αν και οι μετεωρολόγοι διστάζουν να ανακηρύξουν την επίσημη άφιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο , που προκαλείται όταν τα νερά στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, που γειτνιάζει με τον Ισημερινό, είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως πρόωρες ενδείξεις για το καιρικό φαινόμενο έγιναν, ήδη, αισθητές σε όλη την περιοχή.

Η χειμερινή ζήτηση στην αγορά σποτ υποχωρεί, με τη σειρά της, εξαιτίας των προθεσμιακού χαρακτήρα αγορών που καταγράφηκαν, κατά τους θερινούς μήνες, ιδίως από κινέζους εισαγωγείς. Το Πεκίνο έδωσε οδηγίες στις κρατικές, κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις να συνάψουν συμβόλαια για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, πολύ πριν ενσκήψει ο χειμώνας, υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές.

Μιλώντας στη διάρκεια της Συνόδου, FT Commodities Tokyo Summit  που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, η Yao Li, CEO της εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλου, SIA Energy είπε ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου, μέσω αγωγών, έκαναν άλμα 22%την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου,, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2017, ενώ οι εισαγωγές LNG εκτινάχτηκαν κατά περισσότερο από 40%. «Για παράδειγμα, η China National Petroleum Corp. σύναψε τουλάχιστον έξη προθεσμιακές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και δύο 20ετούς διάρκειας», είπε η κα. Li.

Παρ’ εκτός και αν οι θερμοκρασίες στην Ασία δεν αρχίζουν να υποχωρούν, οι αναλυτές αναμένουν να καθηλωθεί η ζήτηση, κάτι που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο επί των τιμών του καυσίμου, ιδίως εν όψει του νέου όγκου προμηθειών που εκτιμάται πως θα κατακλύσουν την αγορά, κατά τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.