Εντονη κινητικότητα αναπτύσσεται εσχάτως, στον ενεργειακό τομέα, με την Ελλάδα να διαδραματίζει δυνητικά, κομβικό ρόλο. Την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι την προηγουμένη θα έχουν συναντηθεί στην Αθήνα, θα μεταβούν στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις με τον Μπ. Νετανιάχου, υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών. Πέρα από το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και σε άλλους τομείς, ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν τα ενεργειακά. Το επόμενο διάστημα η αμερικανική Exxon Mobil σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η Λευκωσία προσβλέπει στη στήριξη του Ισραήλ, το οποίο βλέπει όχι μόνο ως ισχυρό παράγοντα στην περιοχή και μέλος της τριμερούς συμμαχίας με την Ελλάδα

...αλλά και ως «γέφυρα» προς τις ΗΠΑ λόγω και της στενής προσωπικής σχέσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο

Εκτός των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μία άλλη μείζονος σημασίας πτυχή του ενεργειακού παζλ στην Αν. Μεσόγειο είναι οι τρόποι μεταφοράς του αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ο οποίος μέχρι σχετικά πρόσφατα θεωρείτο ουτοπία, εξετάζεται πλέον ως πολύ σοβαρή επιλογή, έχοντας και τη στήριξη της Κομισιόν.

Ο East Med βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Η άτυπη πενταμερής θα «εμπλουτισθεί» με την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Πέρα από την προοπτική μεταφοράς αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία, εξετάζεται πλέον ως εναλλακτική και η μεταφορά του αερίου από την Ελλάδα στην κεντρική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού.

Οι σχεδιασμοί που γίνονται είναι σοβαροί. Οι παίκτες είναι μεγάλοι. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έχει αναδείξει την προώθηση της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης σε κορυφαία προτεραιότητα.

Η συγκυρία φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο. Δεν πρόκειται πλέον για κουβέντες του αέρα ή ευσεβείς πόθους. Ολα δείχνουν ότι η χώρα μας, με τις ευλογίες σημαντικών παραγόντων της διεθνούς σκηνής, εισέρχεται πραγματικά στον ενεργειακό χάρτη.

Χρειάζονται πολιτικοί και τεχνοκράτες με γνώση, εμπειρία και ικανότητες για να διαχειρισθούν τα επόμενα βήματα.

(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Διαβάστε ακόμα