«Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος άδικος και πράγματι δεν διορθώνεται, αλλά καταργείται». Ο αφελής τότε αφορισμός του Αλέξη Τσίπρα είναι στην πραγματικότητα σωστός. Απλά, το σε αφασία ευρισκόμενο πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να συλλάβει την πραγματικότητα. Κι όλοι συμβιβάζονται με το αίσχος μιας δυσλειτουργικής οικονομίας.
Αποτελεί στοιχειώδη διδασκαλία σε μαθήματα οικονομικών, σε αξιοπρεπή πανεπιστήμια του κόσμου, ότι «ποτέ δεν φορολογείται ο κορμός ενός περιουσιακού στοιχείου. Φορολογείται η πρόσοδος. Διαφορετικά ο κορμός εξαντλείται, και σύντομα δεν μένει τίποτα να φορολογήσεις»

Αυτό κατά κύριο λόγο ισχύει για τα ακίνητα. Που είναι περιουσιακά στοιχεία φορολογημένα. Δημιουργήθηκαν από φορολογημένα χρήματα. Πλήρωσαν φόρους κατά την κατασκευή τους και πληρώνουν τέλη (φόρους) για τη συντήρησή τους. Ποιο είναι το νόημα της φορολογικής τους επιβάρυνσης απλώς και μόνον επειδή υπάρχουν και βρίσκονται στην κατοχή κάποιου;

Αν το Δημόσιο επιμένει τόσο στην εξόντωση των πολιτών για την εξασφάλιση εσόδων θα μπορούσε με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, και δίχως θεωρητικούς ακροβατισμούς, να κηρύξει την ιδιοκτησία ποινικό αδίκημα και να επιβάλει υψηλές τιμές εξαγοράς της ποινής!!
 
Κάποιοι που σήμερα ανέχονται τον ΕΝΦΙΑ λησμονούν το ιστορικό της δημιουργίας του. Αποτέλεσε πνευματικό τέκνο του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης Σαμαρά. Εξαγρίωσε τον κόσμο και άνοιξε τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την εξουσία. Ο τότε Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την αυστηρή τιμωρία των εμπνευστών του. Και διόρισε, σαν τιμωρία, τον κ. Στουρνάρα διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος!!

Αποτελεί μοναδικό ελληνικό παραλογισμό. Ωστε το πολιτικό σύστημα να αποφύγει το πικρό ποτήρι των δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Προστατεύουμε λοιπόν τον υπεύθυνο της χρεοκοπίας, το κράτος, τιμωρώντας τα γνωστά υποζύγια, τους ιδιώτες.
Χωρίς κόψιμο φόρων δεν υπάρχει σωτηρία. Για την περιουσία φορολογείς μόνο την πρόσοδο, κι αυτή ελαφρά. Τίποτα δεν επιβαρύνεται δίχως ανταποδοτικές υπηρεσίες. Αν θέλουμε κράτος δικαίου κι ανάπτυξη…

(tanea.gr)
 
 

 

Διαβάστε ακόμα