Το Λονδίνο αφήνει τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, αλλά συνάμα, μειώνει τον πήχη των απαιτήσεών της όσον αφορά στη νέα σχέση που θέλει να συμπήξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, θεωρεί πλέον, πως το πιο ρεαλιστικό σχέδιο για τη μετά Brexit εποχή είναι μία «Συμφωνία Σύνδεσης», ανάλογη με εκείνη που ρυθμίζει, σήμερα, τις σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία

Στη Λευκή Βίβλο εγκαταλείπεται το αίτημα για προνομιακή μεταχείριση του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε ένα σαφές πλήγμα για το Σίτι, που δεν εξασφαλίζει όπως θα ήθελε ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Σε μία πρώτη αντίδραση το λονδρέζικο Σίτι έκανε λόγο για «χαστούκι». 

Επισημαίνεται ότι η Βρετανία αναγνωρίζει πως η νέα σχέση δεν μπορεί να διατηρεί τη σημερινή ελεύθερη πρόσβαση που προσφέρει το καθεστώς «διαβατηρίων» στις τράπεζες, αλλά αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία βαθύτερη εκδοχή του καθεστώτος αμοιβαίας αναγνώρισης.

«Το νέο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο θα βασίζεται στην αρχή της αυτονομοίας του κάθε μέρους επί των αποφάσεων για την πρόσβαση στην αγορά του» αναφέρεται στο έγγραφο των 100 σελίδων. 

"Η πρότασή μας είναι φιλόδοξη σε εύρος και βάθος και είναι επίσης εφαρμόσιμη. Σέβεται πλήρως την αυτονομία της Ε.Ε. όπως και την εθνική κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.  Σέβεται επίσης την αρχή του αδιαίρετου της Ενιαίας Αγοράς. Και εξασφαλίζει ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ε.Ε. ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους για τη Βόρεια Ιρλανδία", τονίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ενώ οι τράπεζες και οι άλλες υπηρεσίες μένουν ουσιαστικά εκτός ενιαίας αγοράς και θα πρέπει να υπάρξουν νέες συμφωνίες για το καθεστώς τους, το καθεστώς του εμπορίου αγαθών θα μείνει στενά συνδεδεμένο με την κοινότητα των 27 μελών.

Κεντρικό ρόλο στο όραμα της Μέι διαδραματίζει μία «ζώνη ελευθέρου εμπορίου», με συνδεόμενα τελωνειακά συστήματα και πανομοιότυπο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα βιομηχανικά, τα αγροτικά και άλλα αγαθά. Δεν θα επιβάλλονται δασμοί, ενώ δεν αποκλείεται η Βρετανία να εισπράττει δασμούς από εισαγωγές τρίτων χωρών για λογαριασμό των Βρυξελλών. 

Κανείς δεν μπορεί να πει προς το παρόν με βεβαιότητα πώς θα γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους το σχέδιο. Αν και και η στροφή στο «μαλακό Brexit» θεωρείται καλοδεχούμενη, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως το Λονδίνο δεν μπορεί να επιλέγει πού το συμφέρει να ακολουθεί κανόνες και πού θα επιδιώκει μόνο οφέλη. 

Τα Βασικά σημεία της Λευκής Βίβλου:

Μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε., που θα στηρίζεται σε μια σαφή δέσμευση για ένα κοινό σύνολο κανόνων για τα βιομηχανικά αγαθά και τα επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα και για συνεργασία για τη σταδιακή εισαγωγή μιάς νέας Υποβοηθούμενης Ρύθμισης Δασμών βασισμένης σε εμπορικές σχέσεις χωρίς τριβές ώστε να αποφευχθούν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορά μας.

Ευέλικτες ρυθμίσεις για υπηρεσίες και ψηφιακές δραστηριότητες (αναγνωρίζοντας ότι δεν υπόκεινται στο ίδιο διασυνοριακό καθεστώς όπως αυτό για τα αγαθά).  Ελαχιστοποίηση των νέων φραγμών αλλά και αναγνώριση ότι θα είναι περισσότεροι απ’ όσους υπάρχουν σήμερα.

Αμοιβαίες δεσμεύσεις για ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, που θα περιλαμβάνει ένα κοινό σύνολο κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και δεσμεύσεις για διατήρηση των αυστηρών σημερινών κριτηρίων σχετικά με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, και την κοινωνική προστασία και την προστασία της εργασίας και του καταναλωτή.

Ένα πλαίσιο για την κινητικότητα, που βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση αλλά επιτρέπει στους πολίτες να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ο ένας στη χώρα του άλλου και στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. 

Μια Συνεργασία για την Ασφάλεια στο Μέλλον ώστε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση κοινών απειλών για την ασφάλειά μας, τόσο εξωτερικών όσο και εντός των συνόρων μας, ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε.  Αυτό καταδεικνύει την άνευ όρων δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη φιλοδοξία μας να διατηρήσουμε επιχειρησιακές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, να συντονιστούμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ανάπτυξης και ευρύτερων ζητημάτων ασφαλείας και να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε κοινές στρατιωτικές δυνατότητες.