Πόσο Ρεαλιστικά Είναι τα Σχέδια της Κίνας να Διανοίξει το Νέο Δρόμο του Μεταξιού -Πακτωλός Κινεζικών Κεφαλαίων σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Πόσο Ρεαλιστικά Είναι τα Σχέδια της Κίνας να Διανοίξει το Νέο Δρόμο του Μεταξιού -Πακτωλός Κινεζικών Κεφαλαίων σε ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 11 Ιουλίου 2018 - 19:16

Δεν έχουν όριο οι φιλοδοξίες του Πεκίνου που θέλει να μετατρέψει την Κίνα σε ηγέτιδα δύναμη στον πλανήτη. Προηγήθηκε η «απόβαση» κινεζικών κεφαλαίων στη γειτονιά μας, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην δική μας, ελληνική αυλή. Τώρα, ο πρόεδρος Ζι Ζινπίνγκ δεσμεύεται να ρίξει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, για την αναγέννηση της Μέσης Ανατολής. Ο κινέζος ηγέτης έχει εξαγγείλει, από το 2013, το φιλόδοξο σχέδιό του, με τον κάπως ασαφή τίτλο, «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»

 

Πρόκειται για ένα σύνολο διασύνδεσης εμπορικών συναλλαγών και έργων υποδομής στην Ασία, στην Ευρώπη και στον Ειρηνικό, που εκτείνεται σε περισσότερες από 68 χώρες και περιλαμβάνει 4,4 δισ. ανθρώπους. Μια εξαιρετικά φιλόδοξη αναπτυξιακή πρωτοβουλία, μέσω της οποίας η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει το εμπόριο και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και όχι μόνο, κάτι που ελπίζει να πετύχει με την οικοδόμηση εκατοντάδων έργων υποδομής, που θα την συνδέουν με άλλες χώρες.

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια τεράστια «οικονομική υπόσχεση», της ασιατικής χώρας και ισχυρίζονται ότι μπορεί να ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο, βγάζοντας από τη φτώχεια, εκατομμύρια ανθρώπους, όντας το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στα παγκόσμια χρονικά. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι οι οποίοι αντιτείνουν, πως πρόκειται , στην καλύτερη περίπτωση, για ένα «άχρηστο πρόγραμμα», και στη χειρότερη, απλώς για μια «επέκταση της κινεζικής εξουσίας».

Τα οφέλη για το Πεκίνο είναι, κατά κύριο λόγο, οικονομικά και πολιτικά. Το σχέδιο αποσκοπεί στο άνοιγμα και τη δημιουργία νέων αγορών για τα κινέζικα αγαθά και τεχνολογίες, σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της επιβραδύνεται. Άλλοι εικάζουν ότι η κινεζική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γεωπολιτικού χαρακτήρα προσπάθειας για να ενισχυθεί ο περιφερειακός ρόλος και η επιρροή της Κίνας, την ώρα που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μοιάζουν να «κατεβαίνουν από το ασιατικό τρένο». Στο πλαίσιο εφαρμογής του κινεζικού σχεδίου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Σερβία να εντάσσονται ολοένα περισσότερο στη σφαίρα ενδιαφέροντος του Πεκίνου.            

Τώρα η Κίνα έφθασε η ώρα για να εστιάσει περισσότερο την προσοχή της, στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε, την Τρίτη, ένα πακέτο δανείων, συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλα 106 εκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο του μοντέλου «πετρέλαιο και φυσικό αέριο συν», που στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το Πεκίνο έχει εντείνει, τα τελευταία χρόνια, τις δράσεις του στην Μέση Ανατολή, καθώς τα αραβικά έθνη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση του σχεδίου του κ. Ζι, «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» για τη δημιουργία ισχυρών εμπορικών συνδέσεων της Κίνας με την κεντρική και νοτιοανατολική Ασία.

Η ανάπτυξη αποτελεί «κλειδί», για να επιλυθούν τα πάμπολλα  προβλήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ζι στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους 21 αραβικών χωρών στο Πεκίνο. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε με ειλικρίνεια, μεταξύ μας, να μην φοβόμαστε τις διαφορές, να μην αποφεύγουμε τα προβλήματα και να συζητούμε για κάθε πτυχή της εξωτερικής πολιτικής και της αναπτυξιακής στρατηγικής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Ζι υποσχέθηκε να προσφέρει στην Παλαιστίνη οικονομική ενίσχυση ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν (δηλαδή, 15 εκατομμύρια δολάρια) για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της περιοχής, ενώ θα διοχετεύσει άλλα 600 εκατομμύρια γιουάν, ή 91 εκατομμύρια δολάρια, στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Συρία και την Υεμένη. Θα συγκροτηθεί, τέλος, κοινοπραξία τραπεζών από την Κίνα και τα αραβικά έθνη, που θα διαχειρίζεται ένα ειδικό ταμείο ύψους 3 δισ. δολαρίων, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Είναι ασαφές, όμως, το ποιά θα είναι η σχέση που θα διέπει την τραπεζική κοινοπραξία, την οικονομική βοήθεια και το συνολικό πακέτο δανείων προς την Μέση Ανατολή.