Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης της μέσης οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ) καταγράφηκε σημαντική αύξηση αυτής την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ, που εστιάζει στην εβδομαδιαία ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ την εβδομάδα μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Ιουνίου ανήλθε στα €58.53/MWh, αυξημένη κατά 11.51% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΟΤΣ στα €66.86/MWh και στα €52.84/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΟΤΣ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την Παρασκευή (1/6) φτάνοντας τα €61.28/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, επισημαίνεται ότι η σημαντική αύξηση της μέσης ΟΤΣ καταγράφηκε εξαιτίας του υψηλότερου φορτίου της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, του γεγονότος ότι η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ δεν συνδυάστηκε με ημέρες χαμηλού φορτίου, όπως η Κυριακή (3/6) σε αντίθεση με την περασμένη Κυριακή (27/5), αλλά και των υψηλότερων προσφορών έγχυσης των θερμικών μονάδων που ενσωμάτωσαν την αύξηση του κόστους CO2 της τελευταίας περιόδου.