Αρκετές εταιρείες κατευθύνουν τα προϊόντα χάλυβα που παράγουν στην ευρωπαϊκή αγορά, σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους εξαιτίας των αμερικανικών δασμών, δήλωσε ο Γιούργκεν Κέρκχοφ, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης χάλυβα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung, ο κ. Κέρκχοφ ανέφερε ότι «τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 139% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αυτές από την Τουρκία κατά 76%».

Ο ίδιος κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την αθρόα εισροή ξένου χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά, επιβάλλοντας, για παράδειγμα, τα δικά της ανώτατα όρια ή δασμούς.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις εισαγωγές από την Κίνα, που, όπως υποστηρίζει, έχουν οδηγήσει σε πτώση τις τιμές και έχουν οδηγήσει εκτός αγοράς αμερικανικές εταιρείες. Έχει παρατείνει την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς για την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό έως την 1η Ιουνίου, αλλά η ΕΕ έχει ζητήσει τη μόνιμη εξαίρεσή της.

«Πιστεύω ότι η ΕΕ είναι σε καλή θέση για διαπραγματεύσεις. Αλλά πρέπει να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο και δεν πρέπει να επιτρέψει τον εαυτό της να είναι διχασμένη», δήλωσε ο κ. Κέρκοφ.

Η Γερμανία παροτρύνει τους Ευρωπαίους εταίρους της να δείξουν κάποια ευελιξία και να επιδιώξουν μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Ωστόσο, αυτό φέρει σε αντιπαράθεση το Βερολίνο με άλλους Ευρωπαίους εταίρους, όπως τη Γαλλία.