Τρεις δημοσιογράφοι της Washington Post, οι Ashley Parker, Seung Min Kim και Philip Rucker επιχειρούν να καταγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο Λευκό Οίκο με βάση τη διακυβέρνηση Τραμπ μέσω twitter και των προβλημάτων που προκαλεί ο χαρακτήρας και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις που στη συνέχεια πρέπει να αναιρεθούν.

Σε έναν Λευκό Οίκο γνωστό για το χάος, η διαδικασία ανάπτυξης αντίδρασης των ΗΠΑ στη φερόμενη πρόσφατη  επίθεση με χημικά των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ εναντίον αντικαθεστωτικών στη Συρία, προχωρούσε με μια ασυνήθιστη συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ενημερώσεων για την ασφάλεια του Προέδρου Τραμπ.

Όλα αυτά μέχρι το πρωί της Τετάρτης, όταν -με ένα tweet- o πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε τα πυραυλικά αντίποινα της Αμερικής γράφοντας: «Ετοιμαστείτε οι αμερικανικοί πύραυλοι έρχονται, και θα είναι καινούργιοι, όμορφοι και έξυπνοι».

Όμως, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Ρωσία, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, θόλωσε τα νερά ως προς το χρονοδιάγραμμα της εκστρατείας του. «Ποτέ δεν είπα πότε θα λάβει χώρα επίθεση στη Συρία. Θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα ή και καθόλου σύντομα», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στη χθεσινή του ανάρτηση.

Οι «διαταραχές του Twitter» ήταν εμβληματικές για έναν πρόεδρο που λειτουργεί σαν «ανεμοστρόβιλος» -και χωρίς σαφή στρατηγική- καθώς αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο σοβαρές αποφάσεις της προεδρίας του, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της εμπορικής πολιτικής και των ερευνών για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ που μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μη στρατιωτικής απάντησης στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις κράτησε ιδιαίτερα προσεκτική στάση, δηλώνοντας ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει την εκτίμηση των πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό και δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα.

Η εισβολή του FBI

«ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!». Με κεφαλαία, όπως συνηθίζει όταν θέλει να δώσει έμφαση, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την οργή του μέσω Twitter και για την εισβολή του FBI στο γραφείο του δικηγόρου του Μάικλ Κόεν στη Νέα Υόρκη.

«Πραγματική ντροπή», «επίθεση στην πατρίδα μας» και «σε όλα όσα πρεσβεύουμε», είπε μεταξύ πολλών άλλων απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Το FBI κατάσχεσε έγγραφα, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή από το γραφείο του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ στο ευρύτερο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ πάνω στη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του νυν προέδρου των ΗΠΑ με τη Ρωσία το 2016.

Γιατί στην πραγματικότητα, ο Κόεν δεν σχετίζεται -κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον- με τον ρωσικό δάκτυλο, αλλά με την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς, της πορνοστάρ που ισχυρίζεται ότι διατηρούσε παλιά ερωτική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπέγραψε σύμφωνο μυστικότητας.

Όπως δήλωσε η ίδια και στη συνέχεια παραδέχτηκε και ο Μάικλ Κόεν, της έδωσε επιπλέον από την τσέπη του 130.000 δολάρια εν αγνοία, όπως διατείνεται, του μεγιστάνα υποψηφίου.

Ο Κόεν, σύμφωνα με την Washington Post, είναι αντιμέτωπος με έρευνα για παραβίαση του νόμου για τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών και τραπεζική απάτη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους New York Times, η ομάδα του Μιούλερ διερευνά τη δωρεά 150.000 δολαρίων από Ουκρανό δισεκατομμυριούχο στο Ίδρυμα Τραμπ έναν χρόνο πριν από τις εκλογές.

Η δωρεά, η μεγαλύτερη δωρεά από το εξωτερικό προς το ίδρυμα εκείνη τη χρονιά, έγινε από τον Βίκτορ Πίντσακ τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει απόλυτα τον δικηγόρο του, επιμένει πως η ομάδα του Μιούλερ αποτελείται από ανθρώπους προκατειλημμένους εναντίον του, ενώ επανέλαβε την άποψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς δεν έπρεπε να είχε αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την έρευνα του ειδικού ανακριτή.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον Ρόμπερτ Μιούλερ. «Γιατί δεν απολύω απλά τον Μιούλερ;», ρώτησε ενώπιον των δημοσιογράφων. «Νομίζω πως είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Θα δούμε τι θα γίνει» και πρόσθεσε: «Πολλοί έχουν πει ‘‘θα πρέπει να τον απολύσεις’’».

Όπως σχολίαζαν χθες αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, η αποπομπή του Μιούλερ ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ. Κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

«Αν ο Τραμπ ενορχηστρώσει την απόλυση του Μιούλερ, ίσως εξαπολύσει ένα πολιτικό τσουνάμι και ωθήσει τους Δημοκρατικούς να απαιτήσουν την καθαίρεσή του», ανέφερε το CNN.

Και ενώ συνέβαιναν αυτά, ανακοινώθηκε η αποχώρηση και άλλου ενός μέλους του επιτελείου του Τραμπ, του συμβούλου εσωτερικής ασφάλειας Τομ Μπόσερτ.

Εμπορικός Πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαπραγματευθούν μια νέα συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με κράτη του Ειρηνικού, αφού απέσυρε τη χώρα του από την αρχική συμφωνία, την TPP, ήδη την πρώτη του ημέρα στον Λευκό Οίκο πέρυσι, προχωρώντας σε μια θεαματική αναστροφή που προκαλεί αντιδράσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «ζήτησε από τον πρεσβευτή Λάιτχαϊζερ και τον διευθυντή Κάντλοου να εξετάσουν εάν υπάρχει ή όχι πιθανότητα να διαπραγματευθούμε καλύτερη συμφωνία», δήλωσε την Πέμπτη η Λίντσεϊ Ουόλτερς, μια από τις εκπροσώπους της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος είχε αναφερθεί προεκλογικά με πολύ σκληρά λόγια στην Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), που είχε χαρακτηρίσει «καταστροφή», ανέθεσε σε έναν από τους συμβούλους του για οικονομικά θέματα και τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) να αρχίσουν εκ νέου συνομιλίες, ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Η εξέλιξη καταγράφεται ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε διένεξη και προβάλλουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις για το διεθνές εμπόριο.

Η συμφωνία TPP βασιζόταν στην ιδέα ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου. Την προώθησε η κυβέρνηση του προκατόχου του Τραμπ, του Μπαράκ Ομπάμα, και υπεγράφη το 2016, έπειτα από διαπραγματεύσεις χρόνων, από 12 χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό. Πλην Κίνας.

Αλλά πριν τεθεί σε ισχύ, ο Τραμπ ανακοίνωσε την 23η Ιανουαρίου 2017 την αποχώρηση της χώρας του, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία η οποία αφορούσε κράτη στα οποία αναλογεί το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 25% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών.

Παρότι θεωρήθηκε νεκρή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ η συμφωνία εντέλει επανήλθε στη ζωή από τις υπόλοιπες 11 χώρες. Την 8η Μαρτίου η Αυστραλία, το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ υπέγραψαν το κείμενο, που μετονομάστηκε σε CPTPP.

Στο Νταβός, ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να μετριάζει τη θέση του, ενώ την 26η Ιανουαρίου, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι θα επανέφερε τη χώρα του στη συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών των χωρών της περιοχής του Ειρηνικού «εάν είχαμε μια καλύτερη συμφωνία» από την τρέχουσα.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα ήταν ανοικτός σε μια συμφωνία εάν γίνονταν ουσιαστικές βελτιώσεις» των όρων της, είπε την Πέμπτη η Ουόλτερς.

Το γεγονός ότι η ένταση με το Πεκίνο έχει κλιμακωθεί σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο ενδέχεται να είναι η βασική αιτία της στροφής του Τραμπ.

Εξάλλου, ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπενθύμισε στην ακρόαση για την έγκριση του διορισμού του στο Κογκρέσο την Πέμπτη ότι όταν ήταν μέλος του αμερικανικού κοινοβουλίου, είχε ταχθεί υπέρ της TPP, ενώ ερωτηθείς για τη διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης του Τραμπ σχολίασε πως «αυτή η είδηση είναι είδηση και για μένα».

«Η θέση του Τραμπ εναντίον της παγκοσμιοποίησης διορθώθηκε από την πραγματικότητα»: αποδείχθηκε πως «κανένας δεν θέλει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ κι ο Τραμπ δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο», έκρινε ο Ρόμπερτ Μάνινγκ του Atlantic Council, ενός αμερικανικού κέντρου μελετών ειδικευμένου στις διεθνείς σχέσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει υποστηρίξει τον όρκο του για την επιβολή αυστηρών τιμολογίων σε χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και το Μεξικό. Ωστόσο, αρνήθηκε επίσης να παραιτηθεί από τα τιμολόγια για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ιαπωνία, έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους ασφάλειας και εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ.

Τέλος, οι περισσότεροι από τους βοηθούς του στον Λευκό Οίκο σύμφωνα με τη WP, συμφωνούν ότι κάνεις δεν μπορεί να επέμβει ή να ελέγχει τις ενέργειες του Τράμπ, μπορούν απλά στο τέλος τις επεξηγούν ή να τις ξεκαθαρίζουν.

«Ο Τραμπ είναι ο ίδιος ο επικεφαλής του προσωπικού του και ο διευθυντής επικοινωνιών», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικανός επικοινωνιολόγος που βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Πρόεδρος τραγουδάει το τραγούδι Frank Sinatra ‘I’ll do it my way’’.

(από www.rizopoulospost.com)

Διαβάστε ακόμα