Ολα (Σχεδόν) Έτοιμα για την Τελική Φάση

Ολα (Σχεδόν) Έτοιμα για την Τελική Φάση
του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Σαβ, 3 Φεβρουαρίου 2018 - 16:44
Μέχρι τον Μάιο, τα περισσότερα, μακάρι και όλα, από τα θέματα που συνδέονται με την επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές θα έχουν ρυθμιστεί ή θα βρίσκονται στην τελική τους φάση. Οι συμμετέχουσες πλευρές προσεγγίζουν το θέμα ευνοϊκά προς τις ελληνικές θέσεις και με διάθεση να εξευρεθεί γρήγορα μια ασφαλής λύση.

Μέχρι τον Μάιο, τα περισσότερα, μακάρι και όλα, από τα θέματα που συνδέονται με την επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές θα έχουν ρυθμιστεί ή θα βρίσκονται στην τελική τους φάση. Οι συμμετέχουσες πλευρές προσεγγίζουν το θέμα ευνοϊκά προς τις ελληνικές θέσεις και με διάθεση να εξευρεθεί γρήγορα μια ασφαλής λύση. Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε όσα έχουμε σημειώσει το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύοντας ότι από τη θέση του κύριου διαπραγματευτή προτιμά να βρίσκεται στο σταθερό έδαφος του ρεαλισμού.

Μόλις χθες, σε συνέντευξη προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, παρέθεσε τα τέσσερα κεντρικά ζητήματα της επόμενης περιόδου. Πρώτον, θα συνταχθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα προφανώς με την καθοριστική βοήθεια των ξένων τεχνοκρατών. Θα δείξουμε, είπε ο υπουργός, ότι «έχουμε την ιδιοκτησία του, δεν μας έχει επιβληθεί». Το πρόγραμμα θα προστεθεί στο ήδη υποχρεωτικό Μεσοπρόθεσμο. Αυτό που θα προσφέρει το μεταμνημονιακό πρόγραμμα είναι ότι θα συνδυάζει τα σταδιακά μέτρα διευθέτησης του τεράστιου κρατικού χρέους με την επίτευξη ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων που διευκολύνουν την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας. Κατ’ ακολουθίαν, πέραν των υποχρεωτικώς προβλεπομένων ελέγχων επί του Μεσοπρόθεσμου, η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο ελέγχων, χάρη στους οποίους θα απολαμβάνει την εκάστοτε νέα ρύθμιση.

Δεύτερον, ο υπουργός αναμένει την είσοδο του ΔΝΤ σε πρόγραμμα με την Ελλάδα. «Νομίζω ότι η στρατηγική τους (του Ταμείου) είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για να μπουν», είπε.

Τρίτον: Συνδυάζοντας τα δύο προηγούμενα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εφεύρει έναν ειδικό για την Ελλάδα μηχανισμό που θα συνδέει τη ρύθμιση χρέους με την πορεία της ανάπτυξης.

Τέταρτον, μαζί με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και τις επιτυχημένες απανωτές εκδόσεις νέων τίτλων που θα μεσολαβήσουν μέχρι το τέλος της άνοιξης θα δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς-μαξιλάρι» μέχρι 20 δισ. ευρώ που θα καλύψουν τις ανάγκες του χρέους για περισσότερο από 18 μήνες.

Η διαδρομή εξόδου θα είναι έτοιμη. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να κατανοήσει ότι μια προληπτική γραμμή ανάληψης κεφαλαίων, οψέποτε χρειαστεί, θα τσιμεντώσει οριστικά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο υπουργός φοβάται μήπως μια τέτοια γραμμή «θα συνοδεύεται από επιπλέον όρους». Κακώς. Ολοι οι όροι και οι έλεγχοι θα συνοδεύσουν, σε κάθε περίπτωση, το νέο πρόγραμμα και τον μηχανισμό χρέους. Προέχει η μέγιστη ασφάλεια για την έξοδο. Μετά, βλέπουμε!

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)


Διαβάστε ακόμα