Σ​​ύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι κυβερνητικοί ανέπνευσαν με ανακούφιση με το νέο φοβερό κτύπημα των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη. Η προσοχή των μίντια στράφηκε φυσιολογικά σε αυτό το γεγονός και μακριά από τις πυρκαγιές και την υπόλοιπη καθημερινότητα, όμως η κυβέρνηση θα κάνει μεγάλο λάθος αν πιστέψει ότι η τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών αφορά όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όχι την Ελλάδα
Σ​​ύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι κυβερνητικοί ανέπνευσαν με ανακούφιση με το νέο φοβερό κτύπημα των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη. Η προσοχή των μίντια στράφηκε φυσιολογικά σε αυτό το γεγονός και μακριά από τις πυρκαγιές και την υπόλοιπη καθημερινότητα, όμως η κυβέρνηση θα κάνει μεγάλο λάθος αν πιστέψει ότι η τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών αφορά όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά όχι την Ελλάδα. 

Αν δηλαδή πιστέψει ότι η χώρα μας είναι ασφαλής, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού. Τα τελευταία αλλεπάλληλα κτυπήματα στην Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Ρωσία αποδεικνύουν ότι καμία χώρα δεν έχει το προνόμιο της ασφάλειας. Γιατί κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να κτυπήσουν οι λεγόμενοι «μοναχικοί λύκοι», οι οποίοι κάποια άγνωστη στιγμή φανατίστηκαν και έβαλαν ολοκληρωτικά τους εαυτούς τους στην υπηρεσία του ανελέητου ISIS.

Εως τώρα τουλάχιστον, οι δράστες όλων σχεδόν των τρομοκρατικών κτυπημάτων ήταν νέοι άνθρωποι, Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, με καταγωγή κυρίως από αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στη Βαρκελώνη και στο Τούρκου της Φινλανδίας ο μέσος όρος ηλικίας ήταν πολύ χαμηλός, με συμμετοχή 17άρηδων και 18άρηδων, που σημαίνει ότι η διείσδυση και η στρατολόγηση του ISIS έχουν φτάσει με διάφορους τρόπους και σε παιδαρέλια. Σημαντικό επίσης είναι ότι το κτύπημα στη Βαρκελώνη, όπως προηγουμένως στη Νίκαια της Γαλλίας, αλλά και στο Παρίσι και το Λονδίνο, δείχνει ότι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί αποτελούν στόχους.

Η Ελλάδα δεν έχει μουσουλμανικό πληθυσμό δεύτερης και τρίτης γενιάς από μετανάστες προπάτορες, καθώς ποτέ δεν ήταν αυτοκρατορία και δεν διέθετε αποικίες. Ούτε είχε ποτέ ενεργό ανάμειξη στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εξαιρείται από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Στόχος των τζιχαντιστών ήταν από την αρχή –και παραμένει– να προκαλέσουν ουσιαστικά έναν θρησκευτικό πόλεμο μεταξύ του Ισλάμ και της Χριστιανοσύνης. Και τώρα που εξολοθρεύονται στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ είναι προφανές ότι θα πυκνώσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, η Αθήνα και πολλά νησιά είναι πλέον διεθνείς τουριστικοί προορισμοί.

Θα είναι τραγικό λάθος αν η σημερινή κυβέρνηση και οι επόμενες νομίσουν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο της ισλαμικής τρομοκρατίας και, επομένως, δεν έχει λόγο να συμμετέχει με ζήλο στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισής της. Ακόμη περισσότερο που έχει ένα ιστορικό εσωτερικών πυρήνων τρομοκρατίας, οι οποίοι δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν και με ποιους είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν. Είναι λοιπόν σαφές ότι η συγκρότηση σοβαρών και αποτελεσματικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών κινδύνων από την τρομοκρατία είναι απολύτως απαραίτητη. Οπως είναι απαραίτητη η αυτοσυγκράτηση στους αναστεναγμούς ανακούφισης επειδή τρομοκρατικές επιθέσεις αλλού λειτουργούν σαν επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί.

(Πηγή: Καθημερινή)