Τουρκικός Δάκτυλος στην «Μεγάλη Αλβανία»

energia.gr
Σαβ, 29 Απριλίου 2017 - 13:19

Τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, στην προσπάθεια αποσταθεροποιήσεως και παραχαράξεως συνόρων, στα Βαλκάνια, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα στην Σερβία. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το όλο έργο συντονίζει πυρήνας της ΜΙΤ που εδρεύει στην Πρίστινα και ο οποίος προγραμματίζει τις εντατικές συναντήσεις Τούρκων αξιωματούχων με ηγετικές φυσιογνωμίες του αλβανικού στοιχείου στο Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς, ενώ προωθεί φορείς που διεισδύουν υπό το κάλυμμα της επιχειρηματικής συνεργασίας, σε άλλες επαρχίες. Ανησυχίες εκφράζει ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι απειλητικές δηλώσεις των Αλβανών αξιωματούχων επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες προθέσεις τους. Τις ίδιες διαπιστώσεις συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός της Σερβίας ΑλεξαντάρΒούτσιτς, ο οποίος επιπροσθέτως εκφράζει τον φόβο ότι η ΕΕ «υποτιμά αυτά που συμβαίνουν στα Τίρανα».

Εκφράζοναται ακόμη φόβοι ότι τα πράγματα δεν περιορίζονται σε επίπεδο απειλών και συνεννοήσεων, αλλά η τουρκική μυστική υπηρεσία διακινεί μεγάλες ποσότητες όπλων, οι οποίες από το Κοσσυφοπέδιο διοχετεύονται σε εξτρεμιστές Αλβανούς στην Νότιο Σερβία και το Κουμάνοβο. Ύποπτος είναι και ο ρόλος του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου ΜπεγκέτΠατσόλλι, ο οποίος από την Ελβετία, όπου εδρεύει σήμερα, φέρεται να χρηματοδοτεί την παράνομη διακίνηση των όπλων.

Η ανάλυσις των υπηρεσιών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται αποτελεσματικώς τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, τον οποίο εξωθεί ενδεχομένως και σε ένοπλη δράση (πόλεμο) στην Σερβία και τα Σκόπια. Στόχος της Άγκυρας παραμένει ο έλεγχος των Βαλκανίων, όπου μοναδικός σύμμαχός τους είναι οι Αλβανοί.

(από την εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»)