Ε. Δοντάς: Γιατί Στηρίζω την «Ελληνική Παραγωγή»

Ε. Δοντάς: Γιατί Στηρίζω την «Ελληνική Παραγωγή»
στον Στέφανο Kοτζαμάνη
Σαβ, 8 Απριλίου 2017 - 11:47
Μόλις πριν δύο ημέρες ανακοινώθηκε επισήμως η ίδρυση της «Ελληνικής Παραγωγής», μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μέλη της οποίας είναι γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι (ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Νάτιοναλ Καν, ΠΑΚΟ και ΧΑΛΚΟΡ) και φορείς όπως ο ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιά), ο ΣΒΒΕ (Βορείου Ελλάδος), ο ΣΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος

Μόλις πριν δύο ημέρες ανακοινώθηκε επισήμως η ίδρυση της «Ελληνικής Παραγωγής», μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μέλη της οποίας είναι γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι (ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, Νάτιοναλ Καν, ΠΑΚΟ και ΧΑΛΚΟΡ) και φορείς όπως ο ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιά), ο ΣΒΒΕ (Βορείου Ελλάδος), ο ΣΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Eπίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία κ. Ευριπίδης Δοντάς μιλά στο Euro2day.gr για το νέο αυτό εγχείρημα, τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε και τους φιλόδοξους στόχους του.

Κύριε Δοντά, ποιοι είναι οι στόχοι της Ελληνικής Παραγωγής, της αστικής και μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε πρόσφατα και μεταξύ των μελών της συγκαταλέγεται η Επίλεκτος, της οποίας είστε πρόεδρος;

Η Ελληνική Παραγωγή αποσκοπεί στην προώθηση και ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας στην κοινωνία και την οικονομία. Θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη θέσεων, απόψεων και πολιτικών, τις οποίες θα επιχειρήσουμε να προωθήσουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας επίσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οφέλη της βιομηχανίας. Θα επιδιώξουμε την αλλαγή αντίληψης και στάσης των πολιτών απέναντί της. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως μιλάμε για «αλυσίδες αξίας» πράγμα που σημαίνει πως η ανάπτυξη της μεταποίησης περιλαμβάνει φυσικά τον αγροτικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων γενικότερα, αλλά επιπλέον θα ενισχύσει και μια σειρά υπηρεσιών.

Μήπως οι σχέσεις της Ελληνικής Παραγωγής με τον ΣΕΒ είναι λίγο ανταγωνιστικές;

Όχι. Η σχέση της Ελληνικής Παραγωγής με τον ΣΕΒ θα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική.

Η ΕΠ θα συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή της παραγωγής, μικρής και μεγάλης. Και αυτό σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Τι ήταν εκείνο που οδήγησε τα μέλη της ΕΠ να προχωρήσουν στην ίδρυσή της;

Η ανάγκη αυτή προήλθε αρχικά από τη διαπίστωση ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε μια δραματική υποβάθμιση του ρόλου της βιομηχανίας, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας, με όλες τις συνεπακόλουθες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, από το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πλέον τεράστια σημασία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ήρθε λοιπόν ο καιρός, να επιδιώξουμε και εμείς ως χώρα να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Συνολικότερα, η Ελληνική Παραγωγή πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προήλθε από οραματιστές και εξωστρεφείς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να ενισχύσουν τη φωνή της. Στόχος μας είναι να αναπτυχθεί μια ανταγωνιστική βιομηχανία που να εξασφαλίζει ισχυρή και βιώσιμη οικονομία, ισόρροπη ανάπτυξη, ενίσχυση των αλυσίδων αξίας που συνδέονται με την μεταποίηση, δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας, προώθηση της συλλογικής προόδου, εξωστρέφεια και προστασία του περιβάλλοντος.

Θα επιδιώξετε τη διεύρυνση του αριθμού των μελών της ΕΠ;

Είναι προφανές ότι στόχος μας είναι να εντάξουμε πολύ περισσότερα μέλη και αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει σταδιακά. Απλά, ξεκίνησε αρχικά μια συγκεκριμένη ομάδα επιχειρήσεων και φορέων, με στόχο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί κατά πολύ στο μέλλον.

(από www.euro2day.gr)