Socar: Για να Επιστρέψουμε, Πρέπει να Επανορθώσετε τη Ζημιά

Socar: Για να Επιστρέψουμε, Πρέπει να Επανορθώσετε τη Ζημιά
συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2016 - 09:36
Για τον Ανάρ Μαμάντοφ, CEO της Socar Energy Greece, τα πράγματα, σχετικά με την επένδυση των Αζέρων στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) είναι ξεκάθαρα. Οπως λέει, οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, που εισήχθησαν από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, κατέστησαν την προηγουμένη συμφωνία με το ελληνικό κράτος οικονομικά μη βιώσιμη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Για τον Ανάρ Μαμάντοφ, CEO της Socar Energy Greece, τα πράγματα, σχετικά με την επένδυση των Αζέρων στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) είναι ξεκάθαρα. Οπως λέει, οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, που εισήχθησαν από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, κατέστησαν την προηγουμένη συμφωνία με το ελληνικό κράτος οικονομικά μη βιώσιμη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μολονότι δεν το λέει ευθέως, ότι μόνο αν επανέλθει η συμφωνία στην προτέρα κατάσταση, η επένδυση πρόκειται να προχωρήσει.

Ολιγόλογος, αλλά σαφής, ο κ. Μαμάντοφ αποφεύγει να είναι κατηγορηματικός για την επόμενη μέρα, τόσο προς τη μία όσο και προς την άλλη κατεύθυνση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι έστω και τώρα η Socar επιθυμεί να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Είναι, όμως, ξεκάθαρος: Επειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, «ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι πια η ίδια εταιρεία». Τέλος, φροντίζει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά στις ενδοσυνεννοήσεις που έχουν γίνει με τους Ιταλούς partners στο συγκεκριμένο project.

Το πλήρες κείμενο της σύντομης συνέντευξης που έδωσε στην «Κ» ο κ. Μαμάντοφ έχει ως εξής:

– Η απόφασή σας να παραιτηθείτε από το έργο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου είναι οριστική;

– Δεν έχουμε λάβει μια τέτοια απόφαση. Οι πρόσφατες αλλαγές, όμως, στη νομοθεσία, που εισήχθησαν από τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, κατέστησαν την προηγουμένη συμφωνία με το ελληνικό κράτος οικονομικά μη βιώσιμη. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, τώρα, αν επιθυμεί, να σώσει τη συμφωνία.

– Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξετε γνώμη στην πορεία; Και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες θα το κάνετε αυτό;

– Θέλουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Για να συμβεί αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να επανορθώσει τη ζημία που έγινε στην αξία του ΔΕΣΦΑ. Δεν μπορεί να αναμένεται από εμάς να επιδείξουμε το ίδιο επίπεδο δέσμευσης σε μια εταιρεία της οποίας η αξία έχει τεχνητά και δραματικά μειωθεί. Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι πια η ίδια εταιρεία, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

– Ποια είναι η φύση της σχέσης σας με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Π. Σκουρλέτη;

– Διατηρούμε καλές εργασιακές σχέσεις με τον υπουργό κ. Σκουρλέτη σε μια ποικιλία θεμάτων που δεν περιορίζονται στον ΔΕΣΦΑ. Εχει ισχυρές απόψεις για το πώς τα πράγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα. Μπορεί να διαφωνούμε όσον αφορά ορισμένες πτυχές αυτού, αλλά σέβομαι την προσήλωσή του στις αξίες που πιστεύει.

– Τι μεταφέρατε στους Ιταλούς συνεργάτες σας σε αυτό το έργο; Εχετε συμφωνήσει κάτι σχετικά με τη μελλοντική σας θέση επί του θέματος;

– Ουδέν σχόλιον.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/09/2016)