Ο Νομπελίστας, το Δαιμόνιο και ο Δουλέμπορος

του Στέφανου Κασιμάτη
Σαβ, 13 Φεβρουαρίου 2016 - 18:41

Είναι σαφές -μας προετοιμάζουν κιόλας με δηλώσεις τους οι υπουργοί- ότι κινδυνεύουμε να βρεθούμε με το ένα πόδι εκτός Σένγκεν και με πολλές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα μας. Νιώθω κάπως, συγχωρήστε μου την προσωπική αναφορά, σαν τον ήρωα της «Μελαγχολίας» του Τρίερ, που βλέπει τον κομήτη να έρχεται και δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Iσως, λοιπόν, για να αποσπάσω τη σκέψη από τις συνέπειες αυτού που μας περιμένει, μια τρελή σκέψη περνά από τον νου μου και θέλω να τη θέσω στην κρίση σας. Αν συμβεί αυτό, φαντάζεσθε τι θα μπορούσε να γίνει όταν ξυπνήσει το περιλάλητο «δαιμόνιον του Eλληνος» και συναντήσει τον νομπελίστα Υπαρκτό Ελληνισμό; Ο νομπελίστας θα μετατραπεί σε δουλέμπορο. O,τι στοίχημα θέλετε πηγαίνω ότι ένα αντίστοιχο σύστημα παράνομης προώθησης μεταναστών προς την Ευρώπη θα αναπτυχθεί και εδώ.

Πάρτε το παράδειγμα αυτών που υπεξαιρούσαν τις μηχανές των σκαφών που φέρνουν τους μετανάστες, για να τις μεταπωλήσουν σε άλλους, εκείνοι με τη σειρά τους σε τρίτους, ώσπου να «χαθούν» και να ξαναβρεθούν στην Τουρκία, ώστε να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τίποτε δεν με πείθει ότι αυτοί, λ.χ., δεν θα επεκταθούν και στον τομέα που ονομάζουμε με ευχαρίστηση «δουλεμπόριο», εφόσον διακρίνονται σε αυτόν οι Τούρκοι. Ο υπόκοσμος είναι πάντα αυτός που προσαρμόζεται πρώτος στις αλλαγές της πραγματικότητας, ακριβώς επειδή δεν περιορίζεται από την τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τους άλλους.

Εννοείται, βέβαια, ότι εφόσον αυτή η δουλειά γίνει από Eλληνες, το στοιχείο του σουρεαλισμού στην απάτη είναι εγγυημένο και το τελικό αποτέλεσμα ιλαροτραγικό. Πόσοι φουκαράδες, αναρωτιέμαι, θα καταλήξουν στην Αλβανία, επειδή θα τους έχουν πείσει ότι εκεί είναι η Ευρώπη...

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Διαβάστε ακόμα