O OPEC και οι σύμμαχοί του δεν είναι πιθανό να αποφασίσουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή τους κατά στην υπουργική συνάντηση της προσεχούς Κυριακής, μολονότι η τιμή του αργού σημειώνει κάμψη και βρίσκεται στα 70 δολ. το βαρέλι

Αυτό δήλωσαν στο Reuters πηγές προσκείμενες στον OPEC+, το σχήμα το οποίο συναπαρτίζουν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και μεγάλοι παραγωγοί που δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν, με προεξάρχουσα τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ο OPEC + παράγει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού και προμηθεύει περίπου το 60% της εξαγωγικής αγοράς πετρελαίου παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής που λαμβάνει μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές. Καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευαν, αρκετά μέλη του OPEC + δεσμεύθηκαν τον Απρίλιο για οικειοθελείς περικοπές από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του έτους. Οι περικοπές αυτές θα ήταν επιπρόσθετες στη μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) που συμφωνήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου αναφορικά με τους στόχους παραγωγής σε σχέση με τη βασική γραμμή παραγωγής, όπως αυτή ορίστηκε τον Αύγουστο του 2022. Αυτό έφερε τη μείωση της παραγωγής συνολικά στα επίπεδα των 3,66 εκατ. bpd, ποσότητα ίση με περίπου το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Οι συγκεκριμένες χώρες προχώρησαν σε μειώσεις πέραν του στόχου, κυρίως λόγω των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας στη Νιγηρία και την Αγκόλα.

Έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι οι δύο χώρες υστέρησαν έναντι των στόχων παραγωγής τους κατά 600.000 bpd συνολικά τον Μάιο, ενώ οι διακοπές στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ σήμαιναν ότι η χώρα παρήγαγε 220.000 bpd λιγότερα σε σχέση με τον στόχο της τον περασμένο μήνα.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση τον Απρίλιο βοήθησε να αυξηθούν οι τιμές αναφοράς του αργού Brent κατά περίπου 9 δολάρια το βαρέλι και να ξεπεράσουν τα 87 δολάρια τις επόμενες ημέρες, ωστόσο το Brent έκτοτε έχει χάσει αυτά τα κέρδη και διαπραγματεύεται πλέον σε επίπεδα κάτω από 73 δολάρια, υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον αντίκτυπό της στα καύσιμα ζήτηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε, απευθυνόμενος στους επενδυτές που «σορτάρουν» την τιμή του πετρελαίου, να «προσέξουν», κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι δεν περιμένει νέες αποφάσεις από τον OPEC + κατά την επικείμενη συνάντηση στη Βιέννη, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Εν όψει της συνάντησης του OPEC+, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι «εποικοδομητικές, βασισμένες στην αμοιβαία κατανόηση, στον αμοιβαίο σεβασμό, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ»

«Αυτή την ακριβή στιγμή, καμία αλλαγή δεν υπάρχει όσον αφορά τη συνάντηση, αλλά ως συνήθως, ανάλογα με τη διάθεση ορισμένων, όλα μπορούν να αλλάξουν», είπε στο Reuters μια πηγή του OPEC+.

Αυτή η άποψη επαναλήφθηκε προς το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο από τρεις άλλες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Πέρα από την απροσδόκητη απόφαση του Απριλίου, ο OPEC+ έχει εκπλήξει πολλές φορές τις αγορές τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάρτιο του 2020, εγκατέλειψε εντελώς τις ποσοστώσεις παραγωγής, ξεκινώντας έναν πόλεμο τιμών ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 που οδήγησε στην πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 25%. Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αποκατέστησε γρήγορα τις ποσοστώσεις μέσα από τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής μέχρι σήμερα, κατά περίπου 10 εκατομμύρια bpd, με απόφαση που ελήφθη τον Απρίλιο του 2020.Η HSBC ανέφερε σε σημείωμά της την Τετάρτη ότι δεν αναμένει ο OPEC+ να αλλάξει την πολιτική του, αλλά ότι ο όμιλος μπορεί να μειώσει την παραγωγή αργότερα εάν δεν υπάρξει το αναμενόμενο έλλειμμα στην αγορά και οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα σειρά περικοπών, εκτός από την ισχυρότερη ζήτηση πετρελαίου που περιμένουμε από την Κίνα και τη Δύση από το καλοκαίρι και μετά, θα επιφέρει έλλειμμα στην αγορά το 2ο εξάμηνο του ’23», ανέφερε η τράπεζα. Ο OPEC έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα φτάσει τα 2,33 εκατομμύρια bpd φέτος, καθώς η παραγωγή εκτός OPEC αυξάνεται κατά 1,4 εκατομμύρια bpd.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, δεν περιμένει καμία αλλαγή στην πολιτική του OPEC + αυτή την εβδομάδα, αλλά προβλέπει ότι η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών θα μπορούσε να «χρησιμοποιήσει κάποια εν μέρει αντισταθμιστική σκληρή ρητορική». Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι ο OPEC + μπορεί να αναλάβει δράση αργότερα εάν οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα 80 δολάρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.