Νόμος που παρατείνει την διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία πέραν των 60 ετών υιοθετήθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο της χώρας για να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια και να την βοηθήσει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει να αποκλειστούν από τη συνολική διάρκεια λειτουργίας των αντιδραστήρων οι περίοδοι που σταματούν

για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους νέους κανόνες πυρηνικής ασφάλειας, οι οποίοι εισήχθησαν στην Ιαπωνία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, ή σε σχέση με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα το περσινό καλοκαίρι για την ανάκαμψη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, μερικούς μήνες έπειτα από το ενεργειακό σοκ που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων. Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (NRA) έδωσε το πράσινο φως γι'αυτό τον Φεβρουάριο.

Ο νέος νόμος προβλέπει εξάλλου έλεγχο των αντιδραστήρων από την NRA κάθε δέκα χρόνια τουλάχιστον μετά τη λειτουργία τους για 30 χρόνια.

Όλοι οι ηλεκτροπαραγωγικοί πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας είχαν σταματήσει να λειτουργούν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από γιγάντιο τσουνάμι στη βορειοανατολική ακτή της χώρας ύστερα από πολύ ισχυρό σεισμό.

Από τους 33 αντιδραστήρες που μπορούσαν θεωρητικά να λειτουργήσουν στη χώρα, μόνον 10 ξανατέθηκαν έκτοτε σε λειτουργία, αφού εξασφαλίστηκε ότι πληρούν πολύ υψηλότερους κανόνες ασφαλείας.

Σήμερα λειτουργούν 9 αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, όλοι στο δυτικό ή το νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους. ΑΠΕ ΜΠΕ