Τι περιμένουν οι αναλυτές από την ερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

 

Προς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, μετά τη σημαντική υποχώρηση που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Δύο παράγοντες κίνησαν ανοδικά την Τρίτη τις τιμές του πετρελαίου, η αναμενόμενη αντίδραση τoυ Πεκίνου μετά τις πρωτόγνωρες διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο για την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού– καθώς υπάρχουν ελπίδες ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς-και η εκτίμηση ότι ο ΟΠΕΚ+ και οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα αποφασίσουν μείωση της παραγωγής  στην επόμενη συνεδρίασή τους, που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου.

«Αν και αυτό είναι απλώς μια εικασία… όχι η επίσημη δήλωση του ΟΠΕΚ, εξακολουθεί να αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς και είναι πιθανό να είναι το σημείο καμπής των τιμών του πετρελαίου», σχολίασαν οι αναλυτές της Haitong Futures.

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν τον Νοέμβριο. Το τοπίο όμως περιπλέκεται από μια σειρά παραγόντων: από τις αβεβαιότητες γύρω από την πολιτική της Κίνας για τον κορωνοϊό μέχρι τις «βαλτωμένες» διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν στο ρωσικό αργό.

Τι περιμένουν όμως οι αναλυτές από τον ΟΠΕΚ;

Οι αναλυτές της FGE εκτιμούν:

  • Ο ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή περαιτέρω κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές.
  • «Η αγορά σηματοδοτεί ότι υπάρχει άφθονο αργό».
  • Η πτώση των τιμών στα συμβόλαια αναφοράς σημαίνει ότι «φαίνεται πλέον πολύ πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να μειώσει ξανά τους στόχους παραγωγής καθώς λειτουργεί για να στηρίξει τις τιμές του αργού».

Οι αναλυτές της RBC Capital Markets εκτιμούν:

  • Η πρόσφατη αδυναμία της αγοράς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, αν και μπορεί να επιλέξει να διατηρήσει την παραγωγή αμετάβλητη.
  • Εάν το μπρεντ υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και τα σημάδια δείχνουν ελάχιστη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού, ο ΟΠΕΚ + πιθανότατα θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 έως 1 εκατ.  βαρέλια την ημέρα.
  • Αλλά εάν οι τιμές ανακάμψουν και φανεί ότι υπάρχουν προβλήματα στη ρωσική παραγωγή λόγω των κυρώσεων, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή του.

Οι αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν:

  • «Ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει σοβαρά μια νέα μείωση της παραγωγής στην προσεχή συνεδρίασή του, ιδιαίτερα εάν οι τιμές του αργού πέσουν πολύ κάτω από το τρέχον επίπεδό τους την επόμενη εβδομάδα».
  • «Σε τελική ανάλυση, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την τροχιά της τιμής του πετρελαίου όταν συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ+ και πόση αναστάτωση είναι εμφανής στις αγορές λόγω των κυρώσεων της ΕΕ».

(από naftemporiki.gr)