Λίστα με περισσότερα από 500 προϊόντα προς παράδοση έστειλε η Ρωσία στην Ινδία, όπως ανταλλακτικά για αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα, καθώς οι κυρώσεις περιορίζουν την ικανότητα της Μόσχας να διατηρεί σε λειτουργία βιομηχανίες ζωτικής σημασίας, αναφέρουν πηγές του Reuters στο Νέο Δελχί

Η λίστα είναι προσωρινή και δεν αποσαφηνίζεται πόσα από τα είδη θα εξαχθούν τελικά και σε ποια ποσότητα, ωστόσο ινδική κυβερνητική πηγή είπε ότι το αίτημα έχει ασυνήθιστο εύρος.

Η Ινδία επιθυμεί να ενισχύσει το εμπόριο με αυτό τον τρόπο, είπε η πηγή, καθώς προσπαθεί να περιορίσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία. Ορισμένες εταιρείες εξέφρασαν, ωστόσο, ανησυχία για το ενδεχόμενο να υποστούν δυτικές κυρώσεις.

Πηγή από τη ρωσική βιομηχανία, που αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της χώρας ζήτησε από μεγάλες εταιρείες να προωθήσουν λίστες με πρώτες ύλες και εξοπλισμό που χρειάζονται.

Η πηγή πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση για να συμφωνηθούν οι προδιαγραφές και οι όγκοι, αλλά και ότι η Μόσχα δεν χτύπησε μόνο την πόρτα της Ινδίας.

Το ρωσικό υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου και τα ινδικά υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου και το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Τα αιτήματα της Ρωσίας υποβλήθηκαν εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ στη Μόσχα, που ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου, ανέφεραν δύο ινδικές πηγές. Δεν έγινε σαφές τι μεταφέρθηκε από το Νέο Δελχί στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης.

Η φιλορωσική στάση της Ινδίας

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δεν έχει συμμετάσχει στη δυτική κριτική κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έχει αυξήσει κατακόρυφα τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, μετριάζοντας εν μέρει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Μόσχα, ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η Ινδία πρέπει να ενισχύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία ώστε να επέλθει εξισορρόπηση στο διμερές εμπόριο, που τώρα κλίνει υπέρ της Ρωσίας.

Στην επίσκεψη τον συνόδευαν ανώτεροι αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη γεωργία, το εμπόριο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τα χημικά και τα λιπάσματα - κάτι που, όπως είπε, δείχνει τη σημασία των δεσμών με τη Ρωσία.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ακρωτηριάσει τις προμήθειες ορισμένων κρίσιμων προϊόντων στη Ρωσία.

Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη ανταλλακτικών, επειδή σχεδόν όλα τα αεροπλάνα είναι ξένης κατασκευής. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων είναι επίσης σε ζήτηση, καθώς οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά.

Πηγή από τον κλάδο πωλήσεων αυτοκινήτων της Ρωσίας είπε ότι το υπουργείο Εμπορίου έστειλε λίστα με ανταλλακτικά που χρειάζονται, σε υπουργεία και υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως η Ινδία.

Τι περιλαμβάνει η ρωσική shopping list

Η ρωσική λίστα αναγκών, που εκτείνεται σε 14 σελίδες, περιλαμβάνει εξαρτήματα κινητήρα αυτοκινήτου, όπως έμβολα, αντλίες λαδιού και πολλαπλασιαστές, καθώς και προφυλακτήρες, ζώνες ασφαλείας και συστήματα  hardware για παροχή εικόνας και ήχου (infotainment).

Για αεροσκάφη και ελικόπτερα, η Ρωσία ζήτησε 41 αντικείμενα, όπως εξαρτήματα εξοπλισμού προσγείωσης, συστημάτων καυσίμων, συστημάτων επικοινωνίας, πυροσβεστικών συστημάτων, σωσίβια και ελαστικά.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης πρώτες ύλες για παραγωγή χαρτιού, χάρτινες σακούλες και συσκευασίες, υλικά και εξοπλισμός για την κλωστοϋφαντουργία, όπως νήματα και βαφές, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Ρώσοι παραγωγοί μετάλλων, όπως ο γίγαντας νικελίου και παλλαδίου Nornickel, έχουν πει ότι οι δυτικές κυρώσεις και οι αυτο-κυρώσεις ορισμένων προμηθευτών έχουν δυσκολέψει την πρόσβαση της βιομηχανίας σε εισαγόμενο εξοπλισμό, ανταλλακτικά, υλικά και τεχνολογίες.  Η λίστα περιλαμβάνει σχεδόν 200 είδη μεταλλουργίας.

Ο πόλεμος πενταπλασίασε υπέρ της Ρωσίας το διμερές εμπόριο

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία εδώ και δεκαετίες και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Αλλά με την εκτίναξη των αγορών ρωσικού πετρελαίου και τις ισχυρές αποστολές άνθρακα και λιπασμάτων, η Ινδία αναζητά τρόπους για να εξισορροπήσει το εμπόριο, δήλωσε η ινδική κυβερνητική πηγή.

Οι ινδικές εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν σχεδόν πενταπλασιάστηκαν μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 20 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 29 δισ. δολάρια έναντι 6 δισ. δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εξαγωγές, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν από 2,4 δισ. δολάρια σε 1,9 δισ. δολάρια.

Με τη ρωσική «shopping list», η Ινδία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της σε σχεδόν 10 δισ. δολάρια τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

Η αντιρωσική στάση της Ινδίας

Ωστόσο, ορισμένες ινδικές εταιρείες είναι απρόθυμες να πραγματοποιήσουν εξαγωγές στη Ρωσία, λόγω φόβων ότι θα δεχτούν κυρώσεις από τη Δύση, αλλά και λόγω ασάφειας σχετικά με τις πληρωμές και προκλήσεων για την εξεύρεση ασφάλισης.

«Υπάρχει διστακτικότητα μεταξύ των εξαγωγέων, ιδιαίτερα για τα είδη που υπόκεινται σε κυρώσεις», δήλωσε ο Αγιάι Σαχάι, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ινδικών Εξαγωγών (FIEO), φορέα που υποστηρίζεται από το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας.

Ο Σαχάι είπε ότι ακόμη και μικρομεσαίοι εξαγωγείς, που μπορούσαν να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματα και είχαν εξαγάγει και στο Ιράν μετά τις δυτικές κυρώσεις, δεν ήταν ενθουσιώδεις.

Μεγάλες ινδικές τράπεζες φαίνονται επίσης απρόθυμες να διεκπεραιώσουν τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία σε ρουπίες, φοβούμενες εξίσου ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις.

(από euro2day.gr)