Τα Μαύρα Σύννεφα στην Παγκόσμιο Οικονομία Οδηγούν σε Σημαντική Πτώση τις Τιμές Πετρελαίου

Τα Μαύρα Σύννεφα στην Παγκόσμιο Οικονομία Οδηγούν σε Σημαντική Πτώση τις Τιμές Πετρελαίου
του Κ. Ν. Σταμπολή
Σαβ, 24 Σεπτεμβρίου 2022 - 15:07

Εδώ και 48 ώρες η αγορά πετρελαίου βιώνει ένα εκτεταμένο καθοδικό ρεύμα και στις δυο όχθες του Ατλαντικού σε πλήρη σύμπλευση με τις γενικότερες αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμιο οικονομία. Με τα μηνιαία συμβόλαια στο ICE στο Λονδίνο, στο NYMEX στην Ν. Υόρκη και στην Σιγκαπούρη να ευρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και να σημειώνουν συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ. Tην Παρασκευή το βράδυ το Brent, το διεθνές benchmark, έκλεισε στα $ 86.15 το βαρέλι για παραδόσεις Νοεμβρίου, σημειώνοντας ημερήσια πτώση 4.07% και έχοντας απωλέσει $ 6 από τις αρχές της εβδομάδας. Με την τιμή του

 μηνιαίου συμβολαίου (future) να κινδυνεύει να βρεθεί στο επίπεδο του περασμένου Δεκεμβρίου, με το Brent να εμφανίζεται ανατιμημένο μόνο κατά 11,51% από τις αρχές του έτους. Παρόμοια, αν όχι ελαφρώς χειρότερη, εικόνα παρουσίαζε το WTI, η Αμερικανική ποικιλία, η οποία έκλεισε για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο κάτω από τα $ 80 το βαρέλι, στα $ 79,43 έχοντας υποστεί ημερήσιες απώλειες 4,86 % και το βαρέλι να έχει κάνει βουτιά $ 6,5 από τις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με αναλυτές της ενεργειακής αγοράς η πτώση των τιμών του αργού που ξεκίνησε ουσιαστικά από τα τέλη Ιουνίου, όταν το Brent είχε φθάσει τα $ 120 το βαρέλι, και επιταχύνθηκε εντυπωσιακά τον Σεπτέμβριο, οφείλεται στις αρνητικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας με τον υψηλό πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών και την μείωση της παραγωγής.

Η συντονισμένη αύξηση των επιτοκίων από σειρά κεντρικών τραπεζών σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία τις τελευταίες τρεις ημέρες, αρχής γενομένης με την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve την περασμένη Τετάρτη (21/9), ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις τους, μέσω της αύξησης του κόστους του χρήματος προσπαθούν να ελέγξουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας της οικονομίας είναι η πτώση των περισσότερων χρηματιστηριακών δεικτών με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 48,27 μονάδες εχθές η 1,6% στις 29590,41 μονάδες, δηλ. το χαμηλότερο των τελευταίων 52 εβδομάδων με απώλειες 8.0% τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ανάλογη ήταν η πορεία του δείκτη S&P 500 που έχασε 9,2% της αξίας του μέσα σε μια εβδομάδα καθώς και του Βρετανικού FTSE 100 που υποχώρησε κατά 140,92 μονάδες η – 1,97% σε μια ημέρα για να κλείσει στις 7018,60 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 14 εβδομάδων. Ακολούθως αρνητικός ήταν και ο αντίκτυπος στην αξία των μετοχών πολλών ενεργειακών εταιρειών οι οποίες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Εξ ίσου αρνητικά για τις τιμές του αργού πετρελαίου ήσαν τα στοιχεία για την ζήτηση που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από το Energy Information Administration, σύμφωνα με το οποίο η ζήτηση για πετρέλαιο στις ΗΠΑ συνολικά έφθασε τα 19,6 εκατ.βαρέλια την ημέρα για τις τελευταίες 4 εβδομάδες, σημειώνοντας πτώση 6,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Με την ζήτηση για gasoline, δηλ. την αντίστοιχη βενζίνη στις ευρωπαϊκές αγορές, να είναι ακόμα μικρότερη σημειώνοντας πτώση κατά 8.0%. Ενωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις 14/9 το International Energy Agency (ΙΕΑ-Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) είχε ανακοινώσει μείωση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ιδίως στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α παρά την τάση αντικατάστασης φυσικού αερίου με το φθηνότερο πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ναι μεν η παγκόσμια ζήτηση αργού αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 και 2,1 εκατ.βαρέλια το 2023 αλλά τα ανωτέρω νούμερα είναι σαφώς χαμηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις.

Συμπερασματικά, με έκδηλη την ανησυχία ότι η παγκόσμιος οικονομία εισέρχεται σε φάση ύφεσης, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία του 3 και 4 τριμήνου, με τα πρώτα σημάδια από την μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο να είναι ήδη εμφανή, οι παίκτες στην αγορά προεξοφλούν περίοδο χαμηλών τιμών αργού. Μια άποψη πάντως που δεν συμμερίζονται όλοι στην αγορά αφού εξ ίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής την περίοδο 2023-2025 που θα οφείλεται στην έλλειψη ικανής παραγωγικής ικανότητας, αποτέλεσμα συστηματικής υποεπένδυσης στον κλάδο του Oil & Gas την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με αυτή την σχολή σκέψης είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν πραγματικές ελλείψεις στην αγορά τους επόμενους μήνες που θα οξυνθούν περαιτέρω σε περίπτωση που οι G7 επιχειρήσουν να θέσουν πλαφόν στην τιμή αγοράς Ρωσικού πετρελαίου. Σε αυτή την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μόσχα θα ανεπιτεθεί μειώνοντας κάθετα τις εξαγωγές αργού και προϊόντων προς την Δύση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια προμήθεια και τις τιμές που θα σημειώσουν όχι απλή ανάκαμψη αλλά θα φθάσουν στην οροφή.