Κύμα Πωλήσεων και Απαισιοδοξίας Σάρωσε τις Παγκόσμιες Αγορές την Παρασκευή

Κύμα Πωλήσεων και Απαισιοδοξίας Σάρωσε τις Παγκόσμιες Αγορές την Παρασκευή
energia.gr
Σαβ, 24 Σεπτεμβρίου 2022 - 14:14

Κύμα πωλήσεων σάρωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο την Παρασκευή, με την νευρικότητα να επικρατεί ανάμεσα στους επενδυτές καθώς υψώνεται ξανά απειλητικό το φάσμα της ύφεσης. Νέα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης συγκλόνισαν τις επενδύσεις κάθε είδους

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, ενώ το δολάριο καθώς και οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν. Οι επενδυτές, που προβληματίζονται από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις προσπάθειες της Ρωσίας να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, έψαχναν διέξοδο διαφυγής την εβδομάδα που πέρασε, τάση που οδήγησε σε ταυτόχρονες πωλήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς οι τιμές υποχώρησαν.

Ειδικότερα, ο Dow την Παρασκευή έχασε 486,27 μονάδες, ή 1,6%, κλείνοντας στις 29590,41, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 64,76 μονάδες ή 1,7%, στις 3693,23. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 198,88 μονάδες, ή 1,8%, στις 10867,93. Οι τρεις δείκτες υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε ένα κύμα μαζικών πωλήσεων που έσυρε τον S&P 500 κατά 9,2% και τον Dow κατά σχεδόν 8%. Αυτό σηματοδότησε τη χειρότερη πτώση τους δύο εβδομάδων από τον Ιούνιο.

Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2020, κατά τη διάρκεια του κραχ της αγοράς που προκλήθηκε από την πανδημία. Το απότομο ξεπούλημα αυτή την εβδομάδα ακολουθεί μια σειρά αναταράξεων από την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, τον Αύγουστο. Εκεί, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μέσω μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων, γεγονός που ανέστρεψε ραγδαίο το βραχύβιο καλοκαιρινό ράλι σε τιμές και αξίες.

Πολλοί επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερη αστάθεια αφού η δέσμευση της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη αυτή την εβδομάδα. Η Κεντρική Τράπεζα  των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την τρίτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων της κατά 0,75 %. Η απόφαση εκτίναξε το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος που είχε να παρατηρηθεί από τις αρχές του 2008, συνεχίζοντας την  πιο επιθετική πορεία αυξήσεων εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ανησυχώντας τους επενδυτές που είχαν στοιχηματίσει σε μια αλλαγή πολιτικής το επόμενο έτος. Πολλοί ανησυχούν ότι οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα», δήλωσε ο Μάικ Σμιθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allspring Global Investments. «Όλοι αισθάνονται πόνο». Ο κ. Σμιθ είπε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων έχουν αλλάξει γρήγορα το τι είναι διατεθειμένοι οι επενδυτές να πληρώσουν για μετοχές στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, οδηγώντας σε απότομη πτώση.

Επιχειρηματικές έρευνες την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη υποχώρησε απότομα τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ανάπτυξη εκτός ΗΠΑ έχει επίσης πληγεί. Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ βιώνει ένα πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες ράλι, που απειλεί να επιδεινώσει την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ουσιαστικά να προκαλέσει κύμα πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των φορέων χάραξης πολιτικής στη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Νότια Αφρική, αύξησαν το κόστος δανεισμού. Η παγκόσμια δέσμευση για σύσφιξη των πολιτικών έχει διαβρώσει περαιτέρω τις ελπίδες των επενδυτών για μια ήπια προσγείωση ή έστω ένα μέτριο χτύπημα στην ανάπτυξη αντί για μια πλήρη ύφεση.

«Όλες οι κεντρικές τράπεζες τραγουδούν στον ίδιο σκοπό: Προσπαθούν να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό ό,τι κι αν γίνει», δήλωσε ο Antoine Bouvet, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων στην ING. «Η Fed έθεσε τον τόνο πολύ ξεκάθαρα… θα συνεχίσει ανεξάρτητα από τον οικονομικό πόνο που προκλήθηκε στην οικονομία».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 2,3%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020. Συνήθως, όταν οι μετοχές πέφτουν, τα ομόλογα προσφέρουν ένα καταφύγιο στους νευρικούς επενδυτές. Αλλά οι τιμές πέφτουν και για τα δύο φέτος, μια ασυνήθιστη σύζευξη που υπογραμμίζει πόσο ανήσυχοι είναι πολλοί αγοραστές και πόσο διαφορετικό ήταν το επενδυτικό περιβάλλον τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Οι αποδόσεις του 10ετούς και του διετούς ομολόγου κυμάνθηκαν για άλλη μια φορά κοντά σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,695% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών. Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου ανέβηκαν στο 4,212%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν. «Υπάρχει μια αλλαγή καθεστώτος σε εξέλιξη», δήλωσε ο Micky Jagirdar, συνδιευθυντής χαρτοφυλακίου στην Ariel Investments. «Στο προηγούμενο καθεστώς, η ανάληψη κινδύνων ανταμείφθηκε». Αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πλέον, τονίζει, επειδή η Fed είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβει σε backstop αγορές.

Εταιρείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor Co και του γίγαντα διανομών FedEx, εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός και η επιβράδυνση της ανάπτυξης αρχίζουν να επηρεάζουν τα εταιρικά κέρδη. Τα κέρδη διατηρήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, συμβάλλοντας στη στήριξη των αγορών.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σαρώθηκαν επίσης από τις πωλήσεις, με πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Liz Truss ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές που θα απαιτήσουν 72,4 δισεκατομμύρια λίρες (81,5 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου), σε νέο δανεισμό. Οι επενδυτές φοβούνται ότι το επιθετικό κίνητρο θα επιδεινώσει τα προβλήματα πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να υιοθετήσει μια πιο δυναμική πολιτική. «Η εμπιστοσύνη σε μια συνεκτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτούς τους πληθωριστικούς καιρούς πραγματικά εξανεμίζεται», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown στο Λονδίνο.

Ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν ότι οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ αρνητικοί αναφορικά το χρηματιστήριο μετά από ένα selloff που έσυρε τον S&P 500 σε πτώση περίπου κατά 23% φέτος. «Θα έτεινα προς την άλλη πλευρά και θα έλεγα ότι ίσως, απλώς ίσως, βλέπουμε την κορυφή της αρνητικότητας», δηλώνει ο Μάικ Σμιθ της Allspring Global Investments, αναφερόμενος στη ραγδαία πτώση στα επίπεδα καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε 4,8% στα 86,15 δολάρια. Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα επιβαρύνει τη ζήτηση για αργό.

Το ιαπωνικό γεν συνέχισε την Παρασκευή την πτώση του έναντι του δολαρίου, μόλις μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση της χώρας παρενέβη για να ενισχύσει την αξία του για πρώτη φορά από το 1998.

Οι μετοχές στην Ασία επίσης υποχώρησαν. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,2%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,7%. Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας.