Ενεργειακή Κρίση: Το Πρώτο Κρας Τεστ της Ευρώπης για τη Μείωση της Κατανάλωσης

Ενεργειακή Κρίση: Το Πρώτο Κρας Τεστ της Ευρώπης για τη Μείωση της Κατανάλωσης
energia.gr
Σαβ, 24 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:39

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψυχράνει ο καιρός στην Ευρώπη. Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα πέσουν κατά σχεδόν 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο. Στη Φρανκφούρτη η θερμοκρασία θα πέσει στους 3,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα συνήθη επίπεδα στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ τμήματα της Γαλλίας και της Ισπανίας θα αντιμετωπίσουν επίσης θερμοκρασίες 3-4 βαθμούς χαμηλότερες από το σύνηθες για την εποχή

Οι χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες σηματοδοτούν την πρώτη δοκιμασία Ευρώπης όσον αφορά τις αντοχές και την προθυμία της να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές προκλήσεις. «Ένα αρκτικό κύμα ψύχους που θα διαπεράσει τη δυτική Ευρώπη μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη δοκιμασία για το πόσο πρόθυμοι είναι οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της θέρμανσης στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν ενέργεια και να ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Αυτή τη στιγμή καταρτίζονται σχέδια για το πώς θα διαμοιραστεί η ενέργεια, αν χρειαστεί αυτό το χειμώνα. Με τις επιλογές να έχουν εξαντληθεί για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, το βάρος πέφτει στη μείωση της ζήτησης, σημειώνει το πρακτορείο τονίζοντας ότι ιδανικά, αυτό θα γίνει οικειοθελώς από τους καταναλωτές. Στην αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορεί να λάβει μια εταιρεία δικτύου, το πιο ακραίο από τα οποία είναι οι οργανωμένες διακοπές.

Η περίοδος που ξεκινάει η θέρμανση επίσημα δεν εκκινεί μέχρι τον Οκτώβριο, όταν οι θερμοκρασίες θα έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό για την εποχή επίπεδο. Παρόλα αυτά αυτή η πρώτη επιδείνωση του καιρού θεωρείται ότι αποτελεί μια καλή δοκιμή για την πειθαρχία στην κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή, η οποία προσπαθεί να μειώσει τη χρήση ενέργειας από όλες τις γωνιές της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ενέργειας.

Ενώ οι κυβερνήσεις στηρίζουν με δισεκατομμύρια ευρώ τους καταναλωτές που παλεύουν με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η ελπίδα συνοψίζεται στο ότι πολλά νοικοκυριά θα κρατήσουν τους θερμοστάτες τους χαμηλωμένους ακόμη και τους ψυχρότερους μήνες.

Πάντως ήδη διακρίνονται κάποια σημάδια μείωσης της ζήτησης από τα νοικοκυριά λόγω της εκτίναξης των τιμολογίων λιανικής, σύμφωνα με την πλατφόρμα ανάλυσης αγοράς της Engie, EnergyScan. «Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες», υπογραμμίζει. 

(από naftemporiki.gr)