Είναι γνωστή η τακτική του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίγει πολλά μέτωπα για να  κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί. Αυτή την φορά πήγε στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, ανεβάζοντας και πάλι το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά, διαμηνύοντας ότι θέλει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να δώσει το πράσινο φως στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ- τα οποία και έλαβε και εκβιάζοντας για μια συνάντηση με το Τζό Μπάιντεν, πράγμα που τελικά φαίνεται ότι και πέτυχε. Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν το ζήτημα αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε «πέντε συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα.

 

Ε, γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι ‘τις εγκαταστήσαμε ενάντια στη Ρωσία; Και τι έγινε που τις κάνατε ενάντια στη Ρωσίας; Το θέμα σας είναι μόνο οι S-400 και μόνο οι S-400. Όλο με τους S-400, ασχολείστε. Όλο λόγια. Αυτά θα τα φέρουμε προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουμε απόψε το βράδυ ή αύριο με τον κ. Μπάιντεν». Σε μια ακόμη επίθεση κατά της Ελλάδος και του προσωπικά κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν πρόκειται να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Είχαμε μια συνάντηση υψηλού στρατηγικού επιπέδου με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πια, τελείωσε αυτή η υπόθεση. Την κλείσαμε αυτή την πόρτα» και πρόσθεσε: «Πρώτα θα συμμαζευτούν κι όταν συμμαζευτούν, τότε μπορούμε να καθαρίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις».

Όσο για την επιμονή του να μην συμμετέχει στις αντιρωσικές κυρώσεις, μόλις την Δευτέρα όλως τυχαίως έγινε γνωστό ότι  η τουρκική εταιρεία οπλικών συστημάτων Baykar θα παραχωρήσει δωρεάν στην Ουκρανία τρία  οπλισμένα drones Bayraktar ΤΒ2. «Η Baykar δεν θα δεχθεί χρήματα και θα στείλει 3 UAVs δωρεάν στο ουκρανικό πολεμικό μέτωπο. Ζητάμε αντ' αυτού τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν να δοθούν στον αγωνιζόμενο λαό της Ουκρανίας. Συγκινηθήκαμε από τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους ενώπιον φαινομενικά ανυπέρβλητων προκλήσεων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αυτό που επιθυμεί η Άγκυρα  είναι να αποκομίσει όσα περισσότερα ανταλλάγματα μπορεί από τους «συμμάχους» της. Από τις ΗΠΑ την παραλαβή νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων, από τους Ευρωπαίους  την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων  που επεβλήθη μετά την εισβολή στην Συρία και την ανακήρυξη του PKK σε τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που περιλαμβάνεται στην συμφωνία που συνήφθη χθες με την Φινλανδία και την Σουηδία. Συμφώνως με πληροφορίες στο τραπέζι είναι και τα οπλικά συστήματα της Saab.

 Ο Ερντογάν όμως επιθυμεί και κάτι άλλο, έστω και συγκεκαλλυμένα,  να  κατοχυρωθεί  στο μυαλό των  Ευρωπαίων πολιτών ο όρος  Turkaegean, παρακάμπτοντας τις σφοδρές ελληνικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, η Τουρκία υπέβαλε δύο διαφορετικές αιτήσεις για την κατοχύρωση του εν λόγω εμπορικού σήματος, μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στις ΗΠΑ. Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι μέχρι τώρα, ούτε και τότε προφανώς, δεν υπήρξε καμία επίσημη ελληνική ένσταση με αποτέλεσμα όλο αυτό τον καιρό η Τουρκία να διαφημίζει τις ωραίες παραλίες των νησιών του Αιγαίου σαν δικές της, προβάλλοντας και ανάλογες εικόνες. Το ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται το γενικότερο σχέδιο της Τουρκίας για οικειοποίηση μέρους του Αιγαίου δημιουργώντας προηγούμενο για τις μελλοντικές διεκδικήσεις της. Εξού και η εμμονή της το τελευταίο διάστημα με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση ακόμη και της ελληνικότητός τους.

Αν και είναι δύσκολο να λάβει κάποια γενικότερη αποδοχή αυτή η καμπάνια, επαναφέροντας συνέχεια το θέμα των νησιών, η Άγκυρα θέτει τις βάσεις για τις αξιώσεις που θα διεκδικήσει στο μέλλον.  Άλλωστε κάθε εχέφρων άνθρωπος γνωρίζει ότι καμία τουρκική κίνηση ή πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται τυχαία. Συνήθως αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μελλοντικού σχεδίου. Και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στόχος του Ερντογάν είναι τα ελληνικά νησιά.