RWE: Στον ...Αέρα Επενδύσεις 15 Δισεκατομμυρίων Λιρών σε ΑΠΕ Αν Επιβάλλει Νέο Φόρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις Γεννήτριες

RWE: Στον ...Αέρα Επενδύσεις 15 Δισεκατομμυρίων Λιρών σε ΑΠΕ Αν Επιβάλλει Νέο Φόρο το Ηνωμένο Βασίλειο στις Γεννήτριες
energia.gr
Δευ, 27 Ιουνίου 2022 - 12:21

Ένας νέος φόρος που σχεδιάζει ντο Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει σύννεφα στα επενδυτικά σχέδια της RWE. Ο επικεφαλής της Markus Krebber, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας θα επανεξετάσει τις επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών που σχεδιάζει να κάνει στον τομέα των ΑΠΕ του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν η χώρα επιβάλει έναν απροσδόκητο φόρο στις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η RWE είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, προμηθεύοντας περίπου το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέσω μονάδων που λειτουργούν με αέριο και αιολικά πάρκα.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλός του Markus Krebber προειδοποίησε ότι ένας απροσδόκητος φόρος στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα αναγκάσει την επανεξέταση των επενδύσεων που σχεδιάζονται σε τομείς όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια.

«Με το τρέχον (δημοσιονομικό) πλαίσιο η δέσμευσή μας είναι να επενδύσουμε 15 δισεκατομμύρια στερλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Krebber στους Financial Times. «Αυτό είναι η καθαρή επένδυση από την RWE, θα είναι υψηλότερη με τους εταίρους μας και αν αλλάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε».

Και πρόσθεσε: «Εάν αλλάξει το περιβάλλον - και μέρος αυτού είναι φυσικά το ρυθμιστικό πλαίσιο και οι πολιτικές αποφάσεις - όλοι θα το ξανασκεφτούν».

Αρκετοί κορυφαίοι επενδυτικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της Newton Investment Management και της Baillie Gifford, προειδοποίησαν επίσης ότι ένας απροσδόκητος φόρος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν «κοντόφθαλμος» και θα έβαζε φρένο στην ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ακριβώς θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση. οικιακές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο καγκελάριος Rishi Sunak τον Μάιο χτύπησε τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας για «εξαιρετικά κέρδη» λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα «κατάλληλα βήματα» για να διασφαλίσει ότι ο κλάδος συνεισέφερε σε ένα πακέτο στήριξης 15 δισεκατομμυρίων λιρών για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Η Sunak έχει ήδη επιβάλει «εισφορά στα ενεργειακά κέρδη» 25% στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Paul Flood, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Newton Investment Management, η οποία έχει επενδύσει λίγο λιγότερο από 1 δισ. £ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Βρετανία, είπε ότι η ομάδα του «θα σκεφτόταν πολύ προσεκτικά τις τρέχουσες συμμετοχές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο» εάν η Sunak επέβαλε πρόσθετους φόρους στις γεννήτριες.

Αμερικανοί συνάδελφοι στο Newton είχαν ήδη ακυρώσει «σημαντικές» επενδύσεις σε εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ρυθμιστικό καθεστώς, πρόσθεσε ο Flood.

Η Nicoleta Dumitru, διαχειριστής επενδύσεων πολλών περιουσιακών στοιχείων στην Baillie Gifford, της οποίας οι συμμετοχές περιλαμβάνουν μερίδιο 5% στην Greencoat UK Wind για ανανεώσιμες πηγές, είπε ότι ένας απροσδόκητος φόρος θα «δυνητικά επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο». «Θα ήταν πραγματικά κρίμα να δούμε μια απροσδόκητη φορολογική τσιπ να απομακρύνει την ελκυστικότητα [της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου]», είπε ο Dumitru.

Ο Jim Wright, fund manager στην Premier Miton Investors, που επενδύει σε ομίλους όπως η RWE και η SSE μέσω του παγκόσμιου ταμείου υποδομής της, προειδοποίησε ότι πολλές άλλες χώρες προσπαθούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των κερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε «να είναι αναλογικά και να αποφεύγεται η δημιουργία αδικαιολόγητων στρεβλώσεων ή επιπτώσεων στις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου».
Δισεκατομμύρια λίρες έχουν εξαλειφθεί από την αξία των εισηγμένων στο Λονδίνο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας όπως η SSE, η Drax και η Centrica από τότε που οι Financial Times ανέφεραν για πρώτη φορά τον Μάιο ότι η Sunak σχεδίαζε να επεκτείνει έναν απροσδόκητο φόρο στον κλάδο.

Ωστόσο, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών έκλεισαν υψηλότερα την εβδομάδα, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν ιδιωτικά σε στελέχη ενέργειας ότι ο κλάδος ήταν πολύ «σύνθετος» και φοβούνταν ότι μια πρόσθετη εισφορά θα μπορούσε να «πλόξει τις επενδύσεις».

Η προειδοποίηση της RWE κινδυνεύει με περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μία από τις πολλές εταιρείες ενέργειας που εξόργισε τους υπουργούς καθυστερώντας την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης για το αιολικό της πάρκο Triton Knoll στα ανοιχτά της ακτής του Lincolnshire - μια κίνηση που της επιτρέπει να επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές στις αγορές spot ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κοινοπραξία στην οποία ανήκει η Triton Knoll, της οποίας η RWE είναι ο μεγαλύτερος εταίρος, κερδίζει περισσότερα χρήματα για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την τρίτη φάση του προγράμματος, αφού αποφάσισε να καθυστερήσει την έναρξη της σύμβασης κατά ένα χρόνο. Η πρακτική είναι νόμιμη αλλά θεωρείται εκμεταλλευτική από τους υπουργούς.

Ο Krebber επέμεινε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εξετάσει τα κέρδη των παραγωγών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.