Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και γνωστός «καταστροφολόγος» οικονομολόγος -όπως γράφει το Fortune- Νουριέλ Ρουμπινί είπε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, αλλά «βρισκόμαστε πολύ κοντά της». Ίσως εμφανιστεί «μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Bloomberg

Ο Ρουμπινί, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Roubini Macro Associates, προέβλεψε «απότομη προσγείωση», που σημαίνει ότι η οικονομία θα μπορούσε σύντομα να περάσει σε μεγάλη ύφεση. Ένας συνδυασμός ζητημάτων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid, διευκρίνισε, ευθύνονται για τη μειωμένη οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσθετη ζημία, είπε, προκαλεί το υψηλό 40ετίας στον πληθωρισμό, διανοίγοντας την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού τύπου δεκαετίας 1970 - που σημαίνει ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη και παράλληλα παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός.

«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι λιανικές πωλήσεις, η κατασκευαστική δραστηριότητα, η στέγαση, όλα επιβραδύνονται πολύ απότομα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός. Αυτό είναι στασιμοπληθωρισμός, όχι απλώς ύφεση», είπε.

Ο συνδυασμός αργής οικονομικής ανάπτυξης και παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακρήμνιση των μετοχών περισσότερο από το αναμενόμενο, είπε ο Ρουμπίνι. Σε μια τυπική ύφεση, οι μετοχές πέφτουν κατά 35%, σημείωσε, αλλά σε περίπτωση στασιμοπληθωρισμού τύπου δεκαετίας 1970 θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περισσότερο από 50%.

Προ ημερών η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε ισχυρό μήνυμα στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στην πιο επιθετική κίνηση από το 1994. Την Τρίτη ο Ρουμπίνι είπε ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ώστε η οικονομία των ΗΠΑ να μπορέσει τουλάχιστον να αποφύγει τον παρατεταμένο πληθωρισμό, ακόμα κι αν υπάρχει ύφεση. Οι τιμές των αγαθών τον Μάιο στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν κατά 8,6%.

«Η Fed δεν έχει άλλη επιλογή», είπε. «Συνεχίστε να σφίγγετε το ζωνάρι, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε απότομη προσγείωση».

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, συμπληρώνει το Fortune, αναθεώρησε πρόσφατα και τη δική της πρόβλεψη, αναφέροντας ότι μια ύφεση είναι δύο φορές πιο πιθανή σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της.

(από euro2day.gr)