Οι πολυεθνικές έχουν λίγες καλές επιλογές όσον αφορά τη Ρωσία. Η εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης έχουν προσφέρει σε πολλές επιχειρήσεις λόγους νομικής, οικονομικής και ηθικής φύσεως να αποχωρήσουν από τη χώρα

Οι δε απειλές των απαλλοτριώσεων σκιάζουν τις όποιες ελπίδες να βρεθεί ξένος αγοραστής. Η βιασύνη για την έξοδο είναι ορατή. Η McDonald’s δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα τερματίσει την 30ετή παρουσία της στη χώρα, ενώ οι δραστηριότητές της αποτιμώνται στα 181 δισ. δολάρια. Η γαλλική Renault πωλεί το πλειοψηφικό της μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz σε τοπικό επιστημονικό ινστιτούτο. Ακολουθούν το παράδειγμα του ομίλου καλλυντικών L’ Oréal, ο οποίος κινδύνευσε με μποϊκοτάζ των καταναλωτών σε άλλες αγορές εάν συνέχιζε να κερδίζει χρήματα στη Ρωσία. Οι απαγορεύσεις εισαγωγής ημιαγωγών δυτικής κατασκευής άφησαν λίγα περιθώρια σε ομίλους υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, πέρα από το να αποχωρήσουν. Το πρόβλημα με τις εσπευσμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι ότι οι αγοραστές τείνουν να κείνται φιλικά προς το Κρεμλίνο. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ο οποίος αγόρασε τις ρωσικές επιχειρήσεις της γαλλικής τραπέζης Société Générale. Ενας από τους λόγους για τους οποίους όμιλοι δημοφιλών καταναλωτικών ειδών, τύπου Nestlé και Unilever, παραμένουν στη Ρωσία είναι ότι η αποχώρηση θα σήμαινε ουσιαστικά την παράδοση των περιουσιακών τους στοιχείων στο καθεστώς Πούτιν.

Η αναμονή θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για ένα ευρύτερο φάσμα αγοραστών. Για παράδειγμα, η Ινδία έχει παρακινήσει τις κρατικές ενεργειακές εταιρείες της να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια έξοδο για δυτικούς πετρελαϊκούς γίγαντες, όπως η Shell και η BP, οι οποίοι μειώνουν τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία έως και κατά 30 δισ. δολάρια. Ο κολοσσός της ζυθοποιίας Anheuser-Busch InBev πούλησε τη ρωσική κοινοπραξία του στην τουρκική Anadolu Efes. Η αλυσίδα υποδημάτων FLO, μια άλλη τουρκική εταιρεία, βρίσκεται σε συζητήσεις για να αγοράσει μερικά καταστήματα Reebok. Κάποιοι προσπαθούν να αφήσουν την πόρτα μισάνοιχτη. Η πώληση εκ μέρους της Renault συνδέεται με την προοπτική σε μία εξαετία να αποκτήσει εκ νέου τις ρωσικές δραστηριότητές της. Εντούτοις, για εταιρείες όπως η ιταλική τράπεζα UniCredit, η οποία εξακολουθεί να διερευνά πιθανές επιλογές για τις δραστηριότητές της στη χώρα, η καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο απαλλοτρίωσης από το ρωσικό κράτος. Οι πολυεθνικές που εξακολουθούν να σχεδιάζουν την έξοδό τους, όπως οι ζυθοποιίες Carlsberg και Heineken, μπορούν να λάβουν υπόψη τους τον υπαινιγμό. Υπάρχουν πολυάριθμοι τρόποι για να φύγει μια εταιρεία από τη Ρωσία, αλλά όλοι είναι κακοί.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")