Mετά την Ακριβή Ενεργειακή Μετάβαση, Πανάκριβη και η Απεξάρτηση από την Ρωσική Ενέργεια

Mετά την Ακριβή Ενεργειακή Μετάβαση, Πανάκριβη και η Απεξάρτηση από την Ρωσική Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 18 Μαΐου 2022 - 18:59

Περισσότερα από 210 δισ. ευρώ θα κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η  στρατηγική επιλογή της να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2027, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κομισιόν που παρουσιάστηκε χθες(εδώ). Oι τρεις πυλώνες του σχεδίου περιλαμβάνουν τη διαφοροποίηση των πηγών

προμήθειας, την επέκταση της αιολικής και ηλιακής παραγωγικής ικανότητας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι πόροι για την ευόδωση του σχεδίου της Ε.Ε. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης με τις πρόσθετες επενδύσεις να μειώνουν, τελικά, το λογαριασμό των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Tα σχέδια απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια αποκαλύφθηκαν στην αρχή Μαΐου, όταν οι Financial Times ανέφεραν ότι οι χώρες-μέλη θα χρειαστεί να δαπανήσουν περί τα 195 δισ. ευρώ έως το 2027 προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτή τη στροφή από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, εκτός των όσων είχαν ήδη συμφωνηθεί να δαπανήσουν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το σχέδιο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, προϋποθέτει "την ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της πορείας προς την καθαρή μετάβαση και την συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο ανθεκτικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης".

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισπεύδει την εγκατάσταση νέου αιολικού και ηλιακού δυναμικού, επιδιώκοντας το 45% της ηλεκτρικής ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επί τα βελτίω αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων της για 40% ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ένωση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από το σχεδιασμό της που συνίσταται στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το ένα τρίτο έως το 2030, παρά τις υφιστάμενες αντιξοότητες  που υπαγορεύουν το  ακριβώς αντίθετο και την αντικατάστασή του με περισσότερες ΑΠΕ και με υδρογόνο.

Εν τω μεταξύ, η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου που παρατηρείται από το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαΐου 2022, (το Brent κινούταν στα όρια των 110 δολαρίων ανά βαρέλι όπως και η αμερικανική ποικιλία WTI) οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) ανακοίνωσε μείωση των στρατηγικών  αποθεμάτων των ΗΠΑ κατά 3,4 εκατ. βαρέλια, για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου. Όπως ανέφερε η ΕΙΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στη χώρα ήταν 14% χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για τη συγκεκιριμένη χρονική περίδο του έτους.

Η εικόνα μια εβδομάδα νωρίτερα, ήταν εντελώς διαφορετική. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ήταν αυξημένα κατά 8,5 εκατ. βαρέλια, γεγονός που επηρέασε προσωρινά τις τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, με την παραγωγή να ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το αμέσως προηγούμενο επταήμερο είχαν μειωθεί κατά 3,6 εκατ. βαρέλι, με την παραγωγή να ανέρχεται σε 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Φυσικά, τα όσα διαδραμματίζονται στις αγορές πετρελαίου δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις τιμές στην αντλία. Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με το γαλόνι να πωλείται κατά μέσον όρο προς περισσότερα από  4 δολάρια σχεδόν στο σύνολο των Πολιτειών της χώρας, με την Καλιφόρνια να βρίσκεται στην κορυφή της ακρίβειας με 6,02 δολάρια ανά γαλόνι.

Η ανεπαρκής ικανότητα διύλισης σε συνδυασμό με την ισχυρότερη ζήτηση, είναι η αιτία που οδηγεί τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ύψη υποστηρίζουν στον OPEC+. "Δεν υπάρχει ικανότητα διύλισης ανάλογη με την τρέχουσα ζήτηση και τις προβλέψεις για τη θερινή περίοδο", δήλωσε πρόσφατα ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παγκόσμια ικανότητα διύλισης συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις, αλλά η ζήτηση για καύσιμα έχει ανακάμψει έντονα, κάτι που αναδεικνύει το κενό που μεσολαβεί με τη διαθέσιμη προσφορά και το οποίο είναι εκείνο που τροφοδοτεί το ράλι των τιμών, το οποίο μοιάζει αδύνατο να ανακοπεί τουλάχιστον για το προσεχές χρονικό διάστημα. Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2027 θα της κοστίσει περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια (210 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με σχέδιο που επικαλείται το Reuters.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου περιλαμβάνουν τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου, την επέκταση της αιολικής και ηλιακής παραγωγικής ικανότητας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως προκύπτει από το έγγραφο. Τα χρήματα, σύμφωνα με τα σχέδια, θα προέλθουν από το ταμείο ανάκαμψης Covid-19 της ΕΕ, το οποίο είναι ήδη συνδεδεμένο με τις δεσμεύσεις των κρατών μελών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τελικά, σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσθετες επενδύσεις θα μειώσουν το λογαριασμό εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.