Μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην ενεργειακή κρίση που χτυπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως την ίδια ώρα θετικό προδιαγράφεται το μέλλον της αγοράς των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας και με το στοίχημα πλέον να είναι η υπέρβαση του 1GW στις νέες εγκαταστάσεις. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Energia.gr «δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, λείπει ο Δεκέμβριος, που είναι σημαντικός μήνας, αλλά φαίνεται πως θα κλείσει περίπου στο 1GW για το 2021 η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών εκ των οποίων τα 2/3 είναι μικρά έργα των 500 kw μέχρι 1MW». Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

 

«υπάρχουν και νέα 35MW με net mettering κυρίως εμπορικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε ότι αφορά τη δυναμική για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια θετική χρονιά, καθώς η αγορά θα είναι μεγαλύτερη από 1 GW».

Παράλληλα, στο Energia.gr έχουμε αναφερθεί στο υψηλό κόστος των φωτοβολταϊκών. Από τις αρχές Ιανουαρίου έχει αρχίσει μια αποκλιμάκωση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στη χρονιά, όχι με γοργό ρυθμό και σίγουρα δεν θα φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης. Όπως έχουμε τονίσει παλιότερα προβλήματα δημιούργησε το υψηλό μεταφορικό κόστος, το οποίο εξαπλασιάστηκε, η αύξηση της τιμής του πυριτίου, η απόφαση της Κίνας να κάνει περικοπές στο ρεύμα και η επιβολή του πλαφόν στο γυαλί για την παραγωγή φ/β. Η Ευρώπη είναι κατεξοχήν εισαγωγέας φωτοβολταϊκών, με τις ασιατικές χώρες να καλύπτουν το 90% της ζήτησης.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζεται η εξέλιξη της αγοράς φ/β στέγης. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το κομμάτι της αυτοπαραγωγής έχει μείνει πίσω και θα ήθελε να το ενισχύσει και έχουν γίνει προσπάθειες σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος βγάζει καινούργιες οδηγίες. Στόχος είναι και αυτός ο κλάδος της αγοράς να ενισχυθεί με νέες ρυθμίσεις που να στηρίζουν την ανάπτυξη του. «Να υπάρχει ξεχωριστός ηλεκτρικός χώρος για να μην περιμένει ένα μικρό σύστημα πότε θα πάρουν σύνδεση μεγαλύτερα πάρκα για να συνδεθεί και αυτό. Το θέμα είναι να υπάρξουν αποφάσεις για άρση εμποδίων παρά για κίνητρα. Άλλωστε το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η τιμή του ηλεκτρικού και περιμένουμε αυτό το κομμάτι να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια». Το νέο πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης της παραγόμενης  ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο δίκτυο με τιμή  στα  8,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Επίσης, προβλέπει συστήματα ισχύος 6KWP από 10KWP που προέβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα.