Χαμηλές Πτήσεις για τα Νέα Φωτοβολταϊκά Στέγης – Οι Λόγοι της Στασιμότητας

Χαμηλές Πτήσεις για τα Νέα Φωτοβολταϊκά Στέγης – Οι Λόγοι της Στασιμότητας
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 13 Ιανουαρίου 2022 - 08:19

Με επιφυλάξεις και ενστάσεις αντιμετώπισαν στελέχη του κλάδου των φωτοβολταϊκών στέγης τις ανακοινώσεις για το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα τρέξει μέχρι τα τέλη του 2023. Το νέο πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης της παραγόμενης  ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα στο δίκτυο με τιμή  στα  8,7 λεπτά η κιλοβατώρα. Επίσης, προβλέπει συστήματα ισχύος 6KWP από 10KWP που προέβλεπε

το προηγούμενο πρόγραμμα. Να σημειωθεί πως το προηγούμενο πρόγραμμα για τα φ/β στις στέγες έληξε το 2019. Μέλη μάλιστα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης επισημαίνουν πως η μειωμένη τιμή, η μείωση της ισχύος των συστημάτων και η μειωμένη διάρκεια τους από τα 25 στα 20 χρόνια καθιστούν αυτή την επένδυση μη συμφέρουσα. Να σημειωθεί η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται στα 8-9 χρόνια.

«Δεν έχουμε δεχτεί το τελευταίο διάστημα κανένα τηλέφωνο από άτομα που να ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση νέων συστημάτων» αναφέρει στο Energia.gr ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης κ. Χρήστος Σώκος, και επισημαίνει πως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλαβε υπόψη καμία από τις προτάσεις του Συλλόγου. «Χρειάζεται ένα δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων και έχουμε τονίσει στο ΥΠΕΝ τα πλεονεκτήματα των φ/β στέγης σε σύγκριση με τις άλλες ΑΠΕ, γιατί μιλάμε για εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Όπως το γεγονός πως δεν έχουμε επιβάρυνση του δικτύου» αναφέρει ο κ. Σώκος.

Παράλληλα, ο Σύλλογος αναδεικνύει την αναγκαιότητα να υπάρχει η επιλογή του virtual net metering, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αγροτικά φ/β πάρκα. Επιπλέον τα μέλη του επισημαίνουν την ανάγκη να αυξηθεί η ισχύς των συστημάτων. Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο σύλλογος τόνιζε πως «Ήδη, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Βόκα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) χρησιμοποιούνται φωτοβολταϊκά πάνελ των 400Watt έχοντας σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις μήκους και πλάτους με αυτά των 250Watt/πάνελ, ενώ δεν αργεί και η εμπορική χρήση των Φ/Β πάνελ 500Watt. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο εμβαδό που καταλάμβανε το 2011 ένα σύστημα των 10kW, μπορεί να καταλαμβάνεται από ένα σύστημα των 15-20kW».

Τέλος, πρόβλημα για τον κλάδο αποτελεί ο οριζόντιος φόρος του 6% επί της παραγωγής του 2021 που θα πλήξει τα 40.000 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στέγης. «Αναλυτικότερα, το 6% μεταφράζεται σε 150-350 ευρώ, ανάλογα με την ετήσια παραγωγή, και αφαιρείται ακόμα και από έναντι λογαριασμούς προκαλώντας προβλήματα σε κάποια νοικοκυριά» επεσήμανε ο Σύλλογος σε πρόσφατη ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «τα νοικοκυριά, με ότι ιδιαιτερότητα συνεπάγεται αυτό, υπέγραψαν συμβάσεις στις οποίες αναγράφεται σταθερή τιμή αποζημίωσης και δεν προβλέπονται τέτοιου είδους εισφορές. Ήδη τα Φ/Β Στέγης έχουν υποστεί μεγάλη αδικία με το Νόμο 4254/2014, επί ΝΔ και τότε, όπου οι ανωτέρω συμβάσεις παραβιάστηκαν με άδικη και χονδροκομμένη μείωση των τιμών αποζημίωσης κατά 20-40%!!! Προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε πολλές εγκαταστάσεις».