Copernicus: Ρεκόρ Εκπομπών Άνθρακα από Πυρκαγιές σε ΗΠΑ, Σιβηρία και Τουρκία

Copernicus: Ρεκόρ Εκπομπών Άνθρακα από Πυρκαγιές σε ΗΠΑ, Σιβηρία και Τουρκία
energia.gr
Πεμ, 9 Δεκεμβρίου 2021 - 09:45

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει ρεκόρ εκπομπών άνθρακα σε ορισμένα μέρη του κόσμου φέτος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ, τη Σιβηρία και την Τουρκία ήταν μεταξύ εκείνων που η υπηρεσία περιέγραψε ως απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί φλόγες ασυνήθιστης έντασης.

Η Γιακουτία, στη βορειοανατολική Σιβηρία, παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από τις πυρκαγιές από το 2003, και στη δυτική Σιβηρία ένας τεράστιος αριθμός πυρκαγιών εκπέμπει ημερήσιους αριθμούς CO2 που ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Οι πυρκαγιές στα δυτικά των ΗΠΑ εξέπεμψαν περίπου 83 εκατομμύρια τόνους CO2, με το Dixie Fire της Καλιφόρνια να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της πολιτείας.

Επίσης, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των έντονων καλοκαιρινών πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Τουρκία, με ανησυχίες για την υγεία να προκαλούνται επίσης από την επιδείνωση της ποιότητας του αέρα.

Περίπου 1,76 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα εκπέμπονται από πυρκαγιές παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του έτους - υπερδιπλάσιες από τις ετήσιες εκπομπές CO2 από όλες τις πηγές στη Γερμανία.

Ο ανώτερος επιστήμονας του Copernicus, Mark Parrington, δήλωσε: «Έχουμε δει εκτεταμένες περιοχές να βιώνουν έντονη και παρατεταμένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών.