Οι Eπισημάνσεις των Φορέων για τις Ενεργειακές Κοινότητες στο Νομοσχέδιο για την Απολιγνιτοποίηση

Οι Eπισημάνσεις των Φορέων για τις Ενεργειακές Κοινότητες στο Νομοσχέδιο για την Απολιγνιτοποίηση
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 9 Δεκεμβρίου 2021 - 08:10

Το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή, όπου εξέτασε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης». Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Ελευθέριου Ιωαννίδη, εκπροσώπου του Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Δυτικής Μακεδονίας, «ΟΦεΛΟΣ», ο οποίος ανέφερε πως «οι ενεργειακές κοινότητες, δυστυχώς, απουσιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία και σε θεσμικό επίπεδο. Εμείς έχουμε επισημάνει και έχουμε προτάσεις και με εισηγήσεις το πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, η παντελής απουσία χρηματοδότησης 

 

των ενεργειακών κοινοτήτων από το πρόγραμμά του Πράσινου Ταμείου». Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης σημείωσε πως βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και του σκοπού του πανεπιστημίου είναι η ισχυρή σύνδεση με την τοπική κοινωνία και η στενή συνεργασία με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιχειρηματικότητα και το σύνολο των αναπτυξιακών φορέων της περιοχής, φέρνοντας ως παράδειγμα, τη συμμετοχή τους στην πρωτοποριακή ενεργειακή κοινότητα της δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, μια ενδιαφέρουσα διάσταση σε σχέση με την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στη Δυτική Μακεδονία ανέδειξε ο κ. Νικόλαος Μάντζαρης, αναλυτής του Green Tank. Αυτή τη στιγμή από τις 175 ενεργειακές κοινότητες μόνο 12 είναι κοινωφελούς σκοπού.

Παρόλα αυτά υπάρχουν εγχειρήματα πολιτών που είναι σε εξέλιξη και ένα από αυτά είναι η υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα στην Ήπειρο, όπου παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την εύρεση οικοπέδου για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών των μελών του. Βέβαια, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η χρηματοδότηση. Αυτό όμως φαίνεται να μην εμποδίζει την εξέλιξη της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα δε με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική εκδήλωση το φ/β πάρκο θα είναι ισχύος 100KW και η παραγόμενη ενέργεια θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με το μοντέλο της ιδιοκατανάλωσης για τις ανάγκες μιας επιχείρησης ή των σπιτιών, με το συνολικό κόστος εγκατάστασης να ανέρχεται στα 80-90.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες 25-30 μελών. 145.000 KW θα είναι η παραγόμενη ενέργεια, ανά έτος και η διάρκεια του έργου θα είναι 25 χρόνια. Εκτιμάται, τέλος, πως θα εξοικονομηθούν 73 τόνοι co2 ανά έτος, ενώ θα εξοικονομηθούν  16.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε το μέλος του οργανισμού ΗΛΕΚΤΡΑ energy κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος μέσα από τη συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα επιτυγχάνεται η τοπική ανάπτυξη και επιδιώκεται η καταπολέμηση την ενεργειακής φτώχειας, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. πάνω από το 30% των ευρωπαίων πολιτών δυσκολεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.