Η ΕNEL θα Επενδύσει €170 δισ., για να Χρηματοδοτήσει Επιχειρήσεις Πράσινης Ενέργειας και Δικτύων

Η ΕNEL θα Επενδύσει €170 δισ., για να Χρηματοδοτήσει Επιχειρήσεις Πράσινης Ενέργειας και Δικτύων
energia.gr
Δευ, 29 Νοεμβρίου 2021 - 09:37

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης Enel (ENEI.MI) θα αυξήσει τις δαπάνες της στα 170 δισεκατομμύρια ευρώ (191 δισεκατομμύρια δολάρια) αυτή τη δεκαετία για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της πράσινης ενέργειας και δικτύων, καθώς προωθεί σχέδια για να απαλλαγεί από τον άνθρακα έως το 2040.

Ο όμιλος θα δαπανήσει 70 δισεκατομμύρια ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σχεδόν τριπλασιασμό της δυναμικότητας που κατέχει άμεσα στα 129 γιγαβάτ (GW) έως το 2030 και το ίδιο ποσό θα δαπανήσει σε υποδομές και δίκτυα για να ενισχύσει τον αριθμό των πελατών του δικτύου και τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Enel, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους πράσινης ενέργειας στον κόσμο, θα αποχωρήσει από την παραγωγή άνθρακα και φυσικού αερίου έως το 2027 και το 2040, αντίστοιχα, αντικαθιστώντας τα με νέα πράσινη χωρητικότητα και υβριδικές λύσεις αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα εγκαταλείψει τη λιανική της πώληση φυσικού αερίου έως το 2040.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλώντας αξία από αυτό που είναι ήδη σήμερα το μεγαλύτερο ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Francesco Starace. Ο ακαθάριστος αγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Enel ανέρχεται σε 371 GW.

Οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας E.ON (EONGn.DE) και RWE (RWEG.DE) έχουν επίσης αποκαλύψει σχέδια πράσινων δαπανών, εν μέσω πίεσης να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.