Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ήδη σε εφαρμογή ή έστω στα σκαριά ένα σχέδιο δράσης προς τη νέα οικονομία του μηδενικού άνθρακα, θα πρέπει άμεσα να αποκτήσουν διαμηνύει η McKinsey. Και τούτο γιατί η στροφή σε «πράσινες» τεχνολογίες και μορφές ενέργειας δεν είναι μόνο αναγκαία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, αλλά συνδέεται άμεσα με τις πηγές χρηματοδότησης

Το χρήμα «φεύγει» από τις βιομηχανίες – ρυπαντές και κατευθύνεται με ταχύτητα προς τις πράσινες λύσεις. Για τη βιωσιμότητά τους οι εταιρείες πρέπει να φροντίσουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη. 

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη δέχονται εντεινόμενη πίεση να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις γραμμές παραγωγής, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την ευρύτερη λειτουργία, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Επενδυτές ζητούν να δουν έμπρακτη συμμόρφωση με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη ανακοινώνουν προγράμματα χρηματοδότησης – μαμούθ για πράσινα έργα. 

Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ σήμερα παράγεται σε χώρες με επίσημη δέσμευση για μετάβαση σε μία οικονομία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Τεράστια κεφάλαια επενδύονται στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά το κόστος τους.

Πρόσφατα ο επικεφαλής της BlackRock Λάρι Φλινκ έγραψε ότι η εταιρεία του θα ζητεί από τις επιχειρήσεις τις οποίες χρηματοδοτεί να «παρουσιάζουν σχέδιο σχετικά με το πώς το επιχειρησιακό τους μοντέλο συνάδει με την οικονομία του μηδενικού άνθρακα». Οι επενδυτές με τις πιο βαθιές τσέπες στρέφουν τρισεκατομμύρια δολάρια μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Το ενεργητικό σε επενδυτικά funds, που συνδέονται με περιβαλλοντικούς στόχους έφτασε τα 2 τρισ. δολάρια παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Οι επενδυτές τοποθετούν σε αυτά τα funds περί τα 3 δισ. δολάρια ημερησίως. Σε καθημερινή βάση εκδίδονται ομόλογα και δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων για χρηματοδότηση αποκλειστικά πράσινων πρωτοβουλιών. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν χρηματοδότηση 4 τρισ. δολαρίων σε στόχους συνδεόμενους με τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Ύστερα από αρκετά χρόνια στο περιθώριο, η πράσινη χρηματοδότηση είναι πλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού κόσμου. Έχουμε να κάνουμε με ένα βιώσιμο «κυνήγι χρυσού», που καμία σχέση δεν έχει με ρίσκο και φούσκες, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πραγματικότητα που ζούμε, τον ισχυρό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και την επείγουσα ανάγκη για δράση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έρχονται βέβαια να επωφεληθούν τα μέγιστα και οι εταιρείες εκείνες που έχουν προ πολλού επενδύσει σε ένα καθαρό μέλλον, όπως η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla ή οι start ups με καινοτόμες λύσεις για μπαταρίες και άλλες πράσινες τεχνολογίες. 

Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας πρόσφατα προειδοποιήσε πως θα χρειαστεί να διπλασισατούν οι επενδύσεις στην ενέργεια, στα 5 τρισ. δολάρια ετησίως, έως το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος της μετάβασης σε μία οικονομία μηδενικού άνθρακα. 

H Ελλάδα 

Στην Ελλάδα επιχειρείται να επιταχυνθεί η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Τα μεγάλα πράσινα project πολλαπλασιάζονται, τα πρώτα πράσινα ομόλογα έχουν εκδοθεί και τόσο η κυβέρνηση όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις χαράσουν νέα σχέδια, ποντάροντας στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τα «πράσινα» έργα θα διατεθεί το 37% του συνόλου των 57 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει η κυβέρνηση. Έχει μάλιστα ήδη υπογραφεί η συμφωνία για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του υπουργείου Οικονομικών.

(από moneyreview.gr)