Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος: Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος: Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα
energia.gr
Τρι, 18 Μαΐου 2021 - 17:03

Σημαντική συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 12.05.2021, στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  μεταξύ του Υπουργού, κου Κώστα Σκρέκα και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΠΠΕ, κ. Κωνσταντίνο Γκολιόπουλο – Πρόεδρο, τον κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη – Αντιπρόεδρο και την κα. Γεωργία Λιναράκη – Γενική Γραμματέα

Κατά την διάρκειά της, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα των μελών του συνδέσμου καθώς και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην Περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, κάνοντας εκτενή αναφορά σε αυτά αλλά και σε τρόπους αντιμετώπισής τους.   

Στη συνάντηση συζητήθηκε μία ευρεία γκάμα θεμάτων όπως:

- Διαδικασία Δημοπράτησης Περιβαλλοντικών Έργων

- Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) – Λειτουργία/ Εφαρμογή/ Αναβάθμιση του ΗΠΜ

- ΚΥΑ για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένης ιλύος

- ΚΥΑ για την διάθεση υγρών αποβλήτων

- Περιβαλλοντικές Επιθεωρήσεις/ Περιβαλλοντικοί Επιθεωρητές

- Αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ)

- Συναποτέφρωση (εισαγόμενων-εγχώριων) αποβλήτων

- Εξορθολογισμός του  τρόπου λειτουργίας ΧΥΤΥ

- Τέλος ταφής και ενεργειακή αξιοποίηση

- Χρήση Κομπόστ τύπου Α

- Επεξεργασία υγρών αποβλήτων

- Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και συνεργασία του ΠΑΣΕΠΠΕ με το ΥΠΕΝ

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συναντήσεως υπήρχε εποικοδομητικός διάλογος, εκφράστηκαν απόψεις καθώς και προτάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κλάδο του περιβάλλοντος και μετασχηματισμού της αγοράς σε πράσινη κυκλική οικονομία.

Ο Υπουργός, κύριος Κώστας Σκρέκας, αναγνώρισε σε πολλά από τα παραπάνω θέματα την αναγκαιότητα ανάληψης απαραίτητων πρωτοβουλιών, ενώ ενημέρωσε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας για πλήθος ενεργειών που έχει ήδη δρομολογήσει.

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ θα συνεχίσει να εργάζεται μεταξύ άλλων και για τα παραπάνω ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση αυτή, καθώς αποτελούν ένα μόνο μέρος των ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αμφότερα τα μέλη δεσμευτήκαν να συνεχιστεί η επικοινωνία αυτή και να αναληφθούν τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα για την εξάλειψη των προβλημάτων που συνεχώς αντιμετωπίζουν τα μέλη μας.

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ διαχρονικά επιδιώκει και μέσω των συναντήσεων με θεσμικούς φορείς την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Ο Σύνδεσμός μας ευχαριστεί τον Υπουργό για τον χρόνο που διέθεσε, για το ειλικρινές ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του κλάδου με πρακτικές κυκλικής οικονομίας ενώ και οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να διατηρήσουν  συνεχή επικοινωνία για την διασφάλιση της επικοινωνίας των θεμάτων της αγοράς προς την ηγεσία του υπουργείου.