Τη στρατηγική για να γίνει η ΔΕΗ εταιρεία-πρότυπο και ηγέτης στη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2030, με μετασχηματισμό της παραγωγής, ενίσχυση της ψηφιοποίησης και δυναμική παρουσία στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτροκίνηση, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg

«Η ΔΕΗ μεταμορφώνεται και μαζί η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι η εταιρεία γίνεται πλέον συμβατή με τη νέα ατζέντα απανθρακοποίησης που υιοθετούν οι μεγάλοι επενδυτές και οι τράπεζες τόσο ανά την Ευρώπη όσο και διεθνώς. Όπως ανέφερε, τα επόμενα 4-5 χρόνια η ΔΕΗ, ακολουθώντας και τις πρακτικές για βιώσιμες επενδύσεις, προχωρά με τη διαδικασία απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ με 1,5 γιγαβάτ σε βάθος διετίας. Απώτερος στόχος είναι να φτάσει τα 6 γιγαβάτ, κοντά δηλαδή στη σημερινή εθνική παραγωγή ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). «Η ανάπτυξη θα είναι τόσο οργανική όσο και με συνεργασίες, με στόχο η ΔΕΗ να μειώσει τις εκπομπές της κατά 75%», σημείωσε.

Στάθηκε, δε, στη σημασία της αποθήκευσης, που αποτελεί την αιχμή αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη πράσινη προσπάθεια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ήδη στην Ελλάδα εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο το Target Model, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται ένα κατάλληλο πλαίσιο για την εφαρμογή των νέων λύσεων με τον εκσυγχρονισμό του αδειοδοτικού πλαισίου στις ΑΠΕ. Όπως τόνισε, αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, δεύτερος πυλώνας του ευρύτερου προγράμματος αναμόρφωσης της ΔΕΗ είναι η ψηφιοποίηση, ενώ τρίτος πυλώνας ανάπτυξης της εταιρείας είναι μια νέα προσέγγιση της πελατειακής της βάσης με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά κανάλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνολογίες αυτές είναι ήδη διαθέσιμες και η υιοθέτησή τους εξαρτάται από τους καταναλωτές και από τα κατάλληλα προϊόντα.

Όπως υπογράμμισε ακόμη, η ΔΕΗ θέλει να πρωταγωνιστήσει στον εξηλεκτρισμό τομέων, όπως οι μεταφορές, μέσω ενός φιλόδοξου προγράμματος εγκατάστασης φορτιστών που έχει ξεκινήσει. Όπως είπε ο κ. Στάσσης, είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο εξηλεκτρισμός είναι ο καλύτερος δρόμος για την απανθρακοποίηση, κάτι που φαίνεται ήδη στις μεταφορές. Κλείνοντας, τόνισε ότι ο ρυθμός των απαιτούμενων αλλαγών είναι υψηλός, ωστόσο υπάρχει περαιτέρω ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών. «Παρά την πρόκληση, ο στόχος είναι εφικτός και η ΔΕΗ σε καλή θέση για να τον πετύχει», ανέφερε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Σαλβατόρε Μπερναμπέι, διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power, αναφέρθηκε σε επενδύσεις ύψους 85 δισ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία. Από την πλευρά του, ο Νταν Γιόργκενσεν, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Δανίας, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας του να είναι στην ευρωπαϊκή «πράσινη» πρωτοπορία, ενώ αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση κατέθεσε την ιδέα αξιοποίησης π.χ. του εργατικού δυναμικού που εργάζεται σε υπεράκτιες εξορύξεις στα νέα πλωτά αιολικά.

Με τη σειρά του, ο Τόνι Άγκοθα, σύμβουλος επικοινωνίας του εκτελεστικού αντιπροέδρου Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, επέμεινε πως «είναι μύθος ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ του green deal και της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη», ενώ ανέφερε ότι είναι καταλύτης αλλαγών η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία με το κλίμα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")