Γερμανική Εφημερίδα Θεωρεί …«Συμφωνία» το Μονομερές και Παράνομο Casus Belli της Άγκυρας και Κατηγορεί την Αθήνα για την Επέκταση στο Ιόνιο!

Γερμανική Εφημερίδα Θεωρεί …«Συμφωνία» το Μονομερές και Παράνομο Casus Belli της Άγκυρας και Κατηγορεί την Αθήνα για την Επέκταση στο Ιόνιο!
energia.gr
Πεμ, 21 Ιανουαρίου 2021 - 16:18

Με επικριτική διάθεση βλέπει η Süddeutsche Zeitung την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, η οποία, μάλιστα, φτάνει στο σημείο να θεωρήσει την απόφαση αυτή της Αθήνας για έστω μερική άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ως … «αθέτηση συμφωνίας», αναφερόμενη, φυσικά, στο μονομερές και παράνομο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, casus belli της Άγκυρας

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη η Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκφράζει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία». Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει, προ δεκαετιών, «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς. Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. Κατ΄αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ' αυτού».

Πρόκειται σαφώς για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προσδώσει νομιμότητα στην τουρκική αυτή απειλή, αλλά αντίθετα η Αθήνα κατά καιρούς έχει καταγγείλει διεθνώς την παράνομη αυτή αξίωση της Άγκυρας.

Στη συνέχεια η Süddeutsche Zeitung ανατρέχει σε παλαιότερες δηλώσεις του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το 2020 ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sözcu: ‘Αν η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά ένα τέτοιο βήμα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου'. Ισχυριζόταν ότι το 2017 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει τα εξής: ΄Θα ξεκινήσουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος'. Το δεύτερο βήμα θα ήταν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δυτικά της Κρήτης. Αλλά αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία», καταλήγει ο αρθρογράφος.