Τραμπ: «Υπό Συντονισμένη Επίθεση και Πολιορκία το Εκλογικό Σύστημα των ΗΠΑ» -Νέα Αγωγή για το Αποτέλεσμα στην Τζώρτζια

Τραμπ: «Υπό Συντονισμένη Επίθεση και Πολιορκία το Εκλογικό Σύστημα των ΗΠΑ» -Νέα Αγωγή για το Αποτέλεσμα στην Τζώρτζια
energia.gr
Σαβ, 5 Δεκεμβρίου 2020 - 14:29

Νέα αγωγή στο πολιτειακό δικαστήριο της Τζώρτζια υπέβαλε η εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκοντας να ακυρώσει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στην Πολιτεία. Όπως, εξάλλου, είχε δηλώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην ενδεχομένως «σημαντικότερη ομιλία του» -μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του- «το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υπό συντονισμένη επίθεση και πολιορκία»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sputniknews.gr, ο Τραμπ ανέφερε το εξής:

«Κάποτε είχαμε αυτό που ονομαζόταν "ημέρα εκλογών". Τώρα, έχουμε εκλογές ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Και πολλά κακά πράγματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της γελοίας περιόδου. Ειδικά όταν πρέπει να αποδείξετε σχεδόν τίποτα για να ασκήσετε το μεγαλύτερο προνόμιό μας, το δικαίωμα της ψήφου. Ως Πρόεδρος, δεν έχω υψηλότερο καθήκον από το να υπερασπιστώ τους Νόμους και το Σύνταγμα των ΗΠΑ, γι' αυτό είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω το εκλογικό σύστημα, το οποίο τώρα βρίσκεται υπό συντονισμένη επίθεση και πολιορκία».

Έπειτα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως στην προεκλογική εκστρατεία του αποφάσισε να μην κηρύξει μια πρόωρη επικράτηση στις εκλογές, αφού θα χρειαστούν εβδομάδες ακόμα και μήνες για την οριστικοποίηση του νικητή, και άφησε αιχμές για τους αντιπάλους του καθώς -όπως είπε- «ενήργησαν σαν να γνώριζαν ήδη το αποτέλεσμα».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσθεσε:

«Η συνταγματική διαδικασία πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί. Θα υπερασπιστούμε την ειλικρίνεια της ψηφοφορίας διασφαλίζοντας ότι προσμετράται κάθε νόμιμο ψηφοδέλτιο και ότι δεν προσμετρώνται παράνομα ψηφοδέλτια».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τραμπ τόνισε ότι «η πολιτική μηχανή των Δημοκρατικών» ενεπλάκη σε εκλογική απάτη «από το Ντιτρόιτ έως τη Φιλαδέλφεια, το Μιλγουόκι, την Ατλάντα, και πολλές άλλες τοποθεσίες».

Ο ίδιος επεσήμανε πως εκτύπωσαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια, τα οποία «εστάλησαν σε άγνωστους παραλήπτες», χρησιμοποιώντας την πανδημία της νόσου COVID-19 ως «πρόφαση», όπως ισχυρίστηκε.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε:

«Πολλές Πολιτείες, όπως η Νεβάδα και η Καλιφόρνια, έστειλαν εκατομμύρια ψηφοδέλτια σε κάθε άνθρωπο, είτε αυτά τα άτομα είχαν ζητήσει ψηφοδέλτια είτε όχι, είτε ήταν νεκρά είτε ζωντανά πήραν ψηφοδέλτια».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι, στην ανακοίνωσή της σχετικά με την Τζώρτζια, η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι η αγωγή περιλαμβάνει ένορκες καταθέσεις κατοίκων της Πολιτείας που καταγγέλλουν νοθεία, μολονότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώθηκε με την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Το στρατόπεδο Τραμπ έχει καταθέσει πολυάριθμες αγωγές σε δικαστήρια σε αμερικανικές Πολιτείες. Σύμφωνα με το Associated Press από τις σχεδόν 50 προσφυγές έχουν απορριφθεί πάνω από 30, ενώ περίπου 12 δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.