Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι δυνατή η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά μόνο εάν όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί συμμετέχουν στην προσπάθεια μείωσης παραγωγής

Η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, μειώθηκε κατά περίπου το ήμισυ εξαιτίας της κατάρρευσης της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, προκαλώντας τις εκκλήσεις για περικοπές στην προμήθεια.

"Σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ίσως λίγο λιγότερο, ίσως λίγο περισσότερο", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνάντηση με Ρώσους αξιωματούχους και στελέχη από εταιρείες πετρελαίου.

"Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας. Και πιστεύω ότι όταν μιλάμε για συνεργασία, όλοι, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας, κατανοούν ότι μπορούμε να συζητήσουμε για μια μείωση από το επίπεδο παραγωγής που επικρατούσε πριν από την κρίση. Δηλαδή, μιλάμε για το επίπεδο παραγωγής κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται μια μέρα μετά αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ μίλησε για επικείμενη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για περικοπή της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου. Ερωτήματα παραμένουν ωστόσο σχετικά με το αν οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου θα συμμετάσχουν σε μια συντονισμένη περικοπή.

"Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στη Σαουδική Αραβία. Πρόσφατα είχα μια συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όλοι μας ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση, όλοι ενδιαφέρονται για κοινές και, θέλω να τονίσω αυτό, συντονισμένες ενέργειες για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της αγοράς ", πρόσθεσε ο κ. Πούτιν.

"Για αυτό θέλω να τονίσω: Η Ρωσία θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία", είπε ο Πούτιν. "Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε συμφωνίες με τους εταίρους μας και στο πλαίσιο του Opec+", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος σε συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Μόσχας που ''χάλασε'' τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία δεν ευθύνεται για το ότι δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία.  "Δεν θέλαμε ποτέ τις τιμές να είναι υπερβολικά υψηλές ή πολύ χαμηλές". Ο Πούτιν σημείωσε επίσης πως η παρούσα κατάρρευση των τιμών πετρελαίου οφείλεται στην στάση που τήρησε η Σαουδική Αραβία στην σύνοδο του Opec+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, επισημαίνοντας παράλληλα τις επιδράσεις που είχε η πανδημία του κορονοϊού στην πτώση της ζήτησης σε πετρέλαιο παγκοσμίως. "Η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά είναι δύσκολη και η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε αισθητή πτώση της ζήτησης σε ενεργειακές πηγές" δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

"Και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας για να εξισορροπήσουμε την αγορά και να μειώσουμε την παραγωγή ως αποτέλεσμα αυτών των συντονισμένων προσπαθειών ", πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

(από www.capital.gr)