Νέα Χρονοδιαγράμματα για τις Εκπομπές Ρύπων Ζητούν οι Αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη

Νέα Χρονοδιαγράμματα για τις Εκπομπές Ρύπων Ζητούν οι Αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη
energia.gr
Πεμ, 2 Απριλίου 2020 - 13:41

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού και στην πράσινη μετάβαση των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Oι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη ζητούν νέα χρονοδιαγράμματα για τις εκπομπές ρύπων, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα πλάνα και τον τρόπο λειτουργίας τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών

έστειλαν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τους Επιτρόπους της ΕΕ ζητώντας προσαρμογή στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και μέτρα στήριξης.

Ήδη από την αρχή του έτους ισχύουν νέοι κανόνες εκπομπών ρύπων, ενώ αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση αυτών των μέτρων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατή η λεπτομερής ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις για να ληφθούν τυχόν νέες αποφάσεις. Από την πλευρά της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα συνεχιστεί η «πράσινη» συμφωνία που έχει αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Εν μέσω της πανδημίας πάντως αυτό που προέχει είναι η υγεία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά και των υπόλοιπων ειδικοτήτων που υπάρχουν γύρω από αυτές και υπολογίζονται σε σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωπους. Ο νέος κανόνας της Κομισιόν υιοθετεί την πώληση «καθαρών» αυτοκινήτων με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές και με εκπομπές κάτω των 95 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Όταν πάντως η πανδημία αποτελέσει παρελθόν τη λύση αναμένεται να δώσει η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με παράλληλη μείωση των πωλήσεων των βενζινοκίνητων αλλά και των οχημάτων με κινητήρες diesel.