Στα 423 Εκατ. Ευρώ Υπολογίζεται το Έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το 2020 – Πτώση ΟΤΣ, Δικαιωμάτων Ρύπων και Πετρελαίου Αυξάνει το Όφελος των Προμηθευτών

Στα 423 Εκατ. Ευρώ Υπολογίζεται το Έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για το 2020 –  Πτώση ΟΤΣ, Δικαιωμάτων Ρύπων και Πετρελαίου Αυξάνει το Όφελος των Προμηθευτών
energia.gr
Σαβ, 28 Μαρτίου 2020 - 18:53

Με το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ να υπολογίζεται για το τρέχον έτος στα 423 εκατ. ευρώ, φορείς της αγοράς και ΥΠΕΝ έχουν ήδη αποδυθεί σε μία προσπάθεια των ενεργειών τους για την αντιμετώπισή του. Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η διακύμανση της ΟΤΣ και η πρόβλεψη της τιμής των εκπομπών δικαιωμάτων αερίων ρύπων αναμένεται να σωρευτικά να αφήσουν κέρδη ύψους 1 δις στους προμηθευτές ρεύματος

Αυτοί είναι οι υπολογισμοί τους οποίους παρουσίασαν φορείς της αγοράς σε δύο τηλεδιασκέψεις, με τη ΡΑΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα. Πρόταση των εκπροσώπων των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ είναι η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού από τους προμηθευτές, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα επιβαρύνει το ΕΤΜΕΑΡ και, άρα, τον τελικό καταναλωτή. Η σχετική αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων εκτιμάται ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, θα ανέλθει σε 9,2 ευρώ ανά MWh.

Από την πλευρά των ΑΠΕ, στις ως άνω τηλεδιασκέψεις, παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις που επεξεργάστηκε, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και τα οποία αφορούν την ΟΤΣ και την τιμή των εκπομπών, που, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται να μειωθούν φέτος, αλλά και η κάμψη στη ζήτηση, που από τον Μάρτιο έχει ενσκήψει λόγω της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού.

Έτσι, την εβδομάδα από 16 έως και 22 Μαρτίου, η μέση ΟΤΣ υποχώρησε στα 44,42 ευρώ η μεγαβατώρα από 49,23 ευρώ η μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο το αντίστοιχο μέγεθος ήταν στα 58,38 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιανουάριο και η μέση τιμή για το σύνολο του 2019 κυμάνθηκε στα 63,84 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι υπολογισμοί του ΣΠΕΦ δείχνουν ότι, με βάση την περυσινή κατανάλωση, Με βάση την κατανάλωση του 2019 στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, που ανήλθε συνολικά σε 50,5 TWh, κάθε ευρώ αποκλιμάκωσης της ΟΤΣ, μειώνει συνολικά για τους προμηθευτές το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική κατά 50,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έτσι, αν η κρίση του κορωνοϊού καθηλώσει τη μέση ΟΤΣ στα 44 ευρώ ανά MWh, οι προμηθευτές ρεύματος θα έχουν, σε ετήσια βάση, 1 δισ. ευρώ. Αν και η κάμψη της ζήτησης, που εκτιμάται σε 10%, υπολογίζεται να μειώσει τα έσοδά τους κατά 100 εκατ. ευρώ, από την άλλη ο ΣΠΕΦ  προβλέπει ότι η μείωση των τιμών πετρελαίου θα σημάνει εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ, με συνέπεια και πάλι το συνολικό τους όφελος να ανέρχεται στο 1 δις ευρώ. 

Παράλληλα, υπολογίζει ο Σύνδεσμος ότι κάθε ευρώ απόκλισης της ΟΤΣ επιφέρει στο λογαριασμό ΑΠΕ μείωση εσόδων ύψους 12 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πτώσης της ΟΤΣ στα 44 ευρώ ανά MWh. Συνυπολογίζοντας ότι ο ΔΑΠΕΕΠ είχε προϋπολογίσει τη μεγαβατώρα για το 2020 στα 64 ευρώ, αυτό συνεπάγεται μείωση εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ κατά 240 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά με την απόκλιση από τον στόχο για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων (από 24 ευρώ σε 16) για το τρέχον έτος και, άρα, μείωση εσόδων κατά 118 εκατ. ευρώ, μαζί με την πτώση στα προϋπολογιζόμενα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ κατά 65 εκατ. ευρώ, λόγω κάμψης της ζήτησης κατά 10%, προκύπτει συνεπώς η εκτίμηση που κάνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας για Φωτοβολταϊκά για το φετινό συνολικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στα 423 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σχετικά με την ανεισπραξιμότητα λογαριασμών που ενδεχομένως θα υποστούν οι προμηθευτές λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η πλευρά των ΑΠΕ παραπέμπει στη δημόσια δέσμευση του Υπουργού κ. Χατζηδάκη στις 21 Μαρτίου, ότι το ΥΠΕΝ, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, εργάζεται για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, το οποίο θα παρέχει κεφάλαιο κίνησης στις εταιρείες.

Βλ. εδώ αναλυτικά τις εκτιμήσεις του ΣΠΕΦ, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης για τα προβλήματα στον ΕΛΑΠΕ σε συνέχεια της κρίσης του κορωνοϊού.